Србија

Због захтева СПЦ, Хрвати поново тврде да је Тесла био Хрват!

Став Светог архијерејског Сабора СПЦ, који је патријарх Иринеј пренео председнику Србије Томиславу Николићу, да урна Николе Тесле буде положена у храму Светог Саве на Врачару, поново је данас повод да хрватски медији пишу како је овај научник светског гласа заправо био Хрват.

“Хрватски и амерички изумитељ светског гласа рођен је у личком месту Смиљану 1856., али је готово цео живот радио у САД-у где је и остварио све изуме. Умро је у Њујорку 1943. у доби од 87 година”, наводи ријечки Нови лист. У овој краткој реченици све је тачно осим да је Тесла хрватски научник.

Тесла је, наиме, рођен у српској породици која је живела у малом месту Смиљану, у Хрватској, која је тада била у саставу Аустроугарског царства. Светску славу стекао је у САД где је и провео највећи део свог живота. Тридесетог јула 1891. Никола Тесла је добио америчко држављанство, у САД је живео, а тамо је и умро. Управо ови подаци довели су до тога да се чак и данас, 73 године након његове смрти још расправља о националној припадности славног научника. И свака страна у “спору” има своје аргументе – Србија порекло, Хрвати земљу рођења, а Америка држављанство славног научника.

Тачку на ову расправу заправо је ставио сам Никола Тесла још давне 1936. године у телеграму који је послао хрватском политичару Влатку Мачеку, а у ком је написао: “Хвала на много цењеној честитки и почасти, једнако се поносим мога србског рода и моје хрватске домовине. Живели сви Југословени”.

Иначе, урна са посмртним остацима Николе Тесле донета је у Београд 1957. године по жељи члана Теслине шире породице, др Милице Трбојевић, као правног наследника Теслине заоставштине која је то право стекла након смрти Саве Косановића, сина Теслине најмлађе сестре Марице Косановић. Урна је похрањена у Музеју Николе Тесле, а Црква се залаже да она буде пренета у храм Светог Саве на Врачару.

Извор: Newsweek.rs

Loading...

4 Comments

Click here to post a comment

  • Kada je Hrvatima najmili muzicki istrument bile GUSLE nikad pa ni tad oni se cak podsmevaju Guslama. A Nikolin najmili muzicki istrument su bile Gusle prema tome pogledajte gde se nalazite .Ja se izvinjavam imate pravo vi ste Srbi koi su se pokatolicili

  • Krvati pokusavaju skoro sve da falsifikuju i rade samo da se prosiri po svetu da se rodio u danasjom njima domovini. Lupaju svakakve gluposti, podizu spomenike po celoj zemlji i uce nove generacije o tome sto je veoma opasno! Treba se zaista zauzeti stav i na mogucem najvisem nivou u svetu zabraniti im da ga svojataju na takav nacin… naravno niko ne moze pobiti cinjenicu da se rodio tamo gde se rodio ali cinjanice jeste takodje da tada nije bilo onako kako je danas zar ne?
    Na svakom koraku i gde god u svetu bili MORATE im se suprostaviti i reci im da lazu!

  • kako može biti hrvat, kada mu je otac bio pravoslani sveštenik. to je isto kada bi ste rekli da je papa srbin

Loading...