Издвајамо Свет

ЖЕСТОКИ СУКОБИ У ЕУ: Чешка тужи ЕУ!

loading...

Циљ Чешке је заштита граница шенгенског простора, а спремна је да, као и Словачка, тужи Европску унију уколико се ипак изгласају квоте као решење, јављају агенције.

Чешки министар унутрашњих послова Милан Хованец добио је мандат од владе да на састанку министара унутрашњих послова ЕУ у петак у Бриселу одбије разговор о квотама за прерасподелу избеглица.

„Од владе имам за Брисел јасан мандат. Залажемо се за доследну заштиту граница и ‘хот спот центре’ који функционишу 100 одсто. За експерименте као што су квоте, нема времена“, поручио је у среду Хованец на Твитеру.

Чешки министар је саопштио да му је влада данас дала мандат да одбије измене у европској политици азила које би у кризним ситуацијама, када нека чланица не може сама да савлада миграцијски талас, покренуле механизам релокације по националним избегличким квотама у осталим земљама-чланицама, како је предложила Европска комисија.

Чешки премијер Бохуслав Соботка изјавио је да Чешка жели да се у петак на састанку у Бриселу уопште не разговара, а камоли одлучује, о квотама. Чешка влада спремна је да ЕУ тужи суду као што је то крајем прошле године учинила Словачка, уколико буде прегласана и тај нови кризни механизам релокације избеглица буде усвојен, преносе чешки медији.

Чеси ће такође тражити да у евентуалну одлуку о укидању виза за грађане Турске на основу споразума Брисела и Анкаре о заустављању избегличког таласа, ЕУ унесе и клаузулу да визе могу да се лако обнове.

– Тако да у случају да не функционише политика враћања имиграната, или се из других земаља појача миграцијски притисак, можемо да обуставимо либерализовани визни режим – рекао је Соботка, преносе агенције.

Чешка је пре годину дана добровољно обећала да ће примити из региона Блиског истока, а касније и из Турске, 400 избеглица, али је до сада прихватила само 52 избеглице.

 

Извор:Интермагазин

Loading...
loading...
loading...