Издвајамо Свет

ЖЕСТОКИ СУКОБИ У ЕУ: Чешка тужи ЕУ!

Циљ Чешке је заштита граница шенгенског простора, а спремна је да, као и Словачка, тужи Европску унију уколико се ипак изгласају квоте као решење, јављају агенције.

Loading...

Чешки министар унутрашњих послова Милан Хованец добио је мандат од владе да на састанку министара унутрашњих послова ЕУ у петак у Бриселу одбије разговор о квотама за прерасподелу избеглица.

„Од владе имам за Брисел јасан мандат. Залажемо се за доследну заштиту граница и ‘хот спот центре’ који функционишу 100 одсто. За експерименте као што су квоте, нема времена“, поручио је у среду Хованец на Твитеру.

Чешки министар је саопштио да му је влада данас дала мандат да одбије измене у европској политици азила које би у кризним ситуацијама, када нека чланица не може сама да савлада миграцијски талас, покренуле механизам релокације по националним избегличким квотама у осталим земљама-чланицама, како је предложила Европска комисија.

Чешки премијер Бохуслав Соботка изјавио је да Чешка жели да се у петак на састанку у Бриселу уопште не разговара, а камоли одлучује, о квотама. Чешка влада спремна је да ЕУ тужи суду као што је то крајем прошле године учинила Словачка, уколико буде прегласана и тај нови кризни механизам релокације избеглица буде усвојен, преносе чешки медији.

Чеси ће такође тражити да у евентуалну одлуку о укидању виза за грађане Турске на основу споразума Брисела и Анкаре о заустављању избегличког таласа, ЕУ унесе и клаузулу да визе могу да се лако обнове.

– Тако да у случају да не функционише политика враћања имиграната, или се из других земаља појача миграцијски притисак, можемо да обуставимо либерализовани визни режим – рекао је Соботка, преносе агенције.

Чешка је пре годину дана добровољно обећала да ће примити из региона Блиског истока, а касније и из Турске, 400 избеглица, али је до сада прихватила само 52 избеглице.

 

Извор:Интермагазин

Loading...
loading...
loading...