loading...
Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАО: Немамо стратегију за борбу против џихадиста у Либији!

Вежба војске САД (фото:Јутјуб)

Генерал Валдхаусер одговарао је на питања сенатора на саслушању пре потврде његовог преузимања заповедништва над делом америчке војске.

Сенатор Џон МекКејн, бивши кандидат за председника САД, отворено је питао има ли Америка конкретну стратегију за Либију, на шта је Валдхаусер одговорио да не зна.

“Нисам упознат с постојањем било какве стратегије за Либију”, рекао је искрено Валдхаусер на саслушању отвореном за јавност, а преноси Си-Ен-Ен.

Огранак Исламске државе у Либији представља јасну претњу САД, али америчко ваздухопловство не напада ту терористичку групу.

Сенатор Линдси Грахам утврдио је да тако нешто нема смисла, а генерал Валдхаусер се сложио с њим и додао да је потребно много више америчких војника у Либији како би се ситуација стабилизовала.

Портпарол Пентагона, Питер Кук, рекао је на конференцији за штампу да је ситуација у Либији доста комплексна и тиме је избегавао да децидирано коментарише Валдхаусерове тврдње о непостојању стратегије.

“Тренутно је најважније да либијска влада преузме власт. Наравно, ми бисмо хтели да се нађемо у ситуацији да можемо да им помогнемо кад им та помоћ затреба”, рекао је Кук на конференцији за новинаре.

Ваздушне снаге САД напале су неколико положаја ИД у Либији. Убијено је више од 40 припадника Исламске државе само у једном нападу у фебруару, али отад је наступило затишје.

 

 

 

Извор: index.hr