loading...
Издвајамо Русија

АМЕРИЧКИ ПЛАН НИЈЕ УСПЕО – Пушков: Врхунац кризе у односима Русије и ЕУ прошао

Шеф комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков сматра да је врхунац кризе у односима Русије и ЕУ прошао, о чему сведочи и Петербуршки међународни економски форум (ПМЕФ).

„Ситуација на Петербуршком форуму показује да ће нормализација односа Русије и ЕУ бити спора и противречна, али сигурна. Врхунац кризе је прошао“, написао је Пушков на свом налогу на Твитеру.

Један од главних страних гостију на форуму, који је говорио на дан отварања ПМЕФ-2016, био је председник европске комисије Жан Клод Јункер. У свом говору Јункер је, као што се и очекивало, обратио пажњу на садашње стање односа Русије и ЕУ и о изгледима за опоравак нивоа поверења између Москве и Брисела. Јункер је изјавио о важности да се настави дијалог са Русијом, истичући да то диктира здрав разум.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Украјини. Против Русије уведене су санкције. Земље-чланице ЕУ прво су увеле појединачне санкције против физичких лица, које су на снази до 15. септембра 2016. године. Рестриктивне мере које се тичу читаве привреде на снази су до 31. јула, а санкције против Крима који се ујединио са Русијом — до 23. јуна. Као одговор на ове мере Русија је ограничила увоз прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...