Издвајамо Србија

АНАЛИТИЧАРИ СЛОЖНИ: Србији није место у ЕУ, убијали су нас, понижавају…

Заставе Србије и ЕУ (фото:пиззап)

Одлука Велике Британије да напусти Европску унију ојачала је евроскептицизам свуда, па и у Србији, слажу се аналитичари, али се разилазе у оцени перспектива даљег европског пута наше земље и око тога има ли смисла тежити чланству у блоку који напушта једна од његових најутицајнијих чланица.

Према речима политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, Британија није једна од земаља која је представља носећи стуб ЕУ, самим тим ће Европа наставити да функционише и без ње. Свакако ће ЕУ у окружењу Немачке и Француске функционисати, али треба сачекати одређено време како би се видело како ће Европа убудуће структурално изгледати.

„Главно питање је да ли ће опстати приступни фондови за развој неразвијених земаља, с обзиром да је Британија у тим фондовима учествовала у великој мери. Уколико ти фондови замру, улазак Србије у ЕУ губи смисао јер неће моћи да ужива средства као што је то био случај са Бугарском и Румунијом“, рекао је Анђелковић.

Он такође истиче да би Србији било боље да се води швајцарским моделом, а не да по сваку цену трпи притиске и условљавање — најважније је да Србија не даје уступке, да се не поставља тако као да је спремна да уради све како би се нашла у Унији.

Сличног мишљења је и политички аналитичар Бранко Радун који сматра да Србија и без „брегзита“ никада неће ући у Европску унију, а излазак Велике Британије треба да послужи као додатни аргумент против евроинтеграција.

„Кључни разлог зашто Србија наставља процес евроинтеграција, упозорава Радун, јесте тај зато што је уцењена. Уколико српске власти обуставе процес уласка у ЕУ, Брисел би то схватио као шамар и пронашао би начин да дестабилизује Србију и доведе је до банкротства“, истакао је он.

Због тог страха, додаје, многе земље настављају евроинтеграције, иако у томе не виде свој национални интерес.

„Излазак Британије свакако мења причу, с обзиром да је Лондон једини геополитички играч, док Немачка то није. Без Велике Британије добијамо ЕУ са доминацијом Берлина, међутим, Немци немају потенцијал да од ЕУ направе битнијег геополитичког играча“, рекао је он за Спутњик.

Истовремено, војно-политички коментатор листа „Политика“ Мирослав Лазански не мисли да треба обуставити евроинтеграције, јер је још увек неизвесно како ће Европа изгледати за неких шест година када би Србија требало да дође у прилику да приступи Унији.

„Није само чланство циљ, већ да се на тај начин доведе држава и систем државног уређења до нивоа како би био компатибилан са европским стандардима. Нико још нема јасну визију шта ће бити са Европом, међутим, Србија би требало да настави да иде својим путем и користи претприступна средства“, рекао је он.

Према његовим речима, много фактора утиче на будућност Европске уније — још увек је неизвесно шта ће се догодити у Украјини, какве ће бити последице одласка Велике Британије када је реч о НАТО-у, а није познато ни шта ће се догодити у Немачкој, поготову када се узму у обзир озбиљне примедбе на рачун рада канцеларке Ангеле Меркел.

„Американци, као што видимо, нису превише забринути због одласка Велике Британије из Уније, јер тај потез слаби Европу, поготову када је реч о финансијској структури, с обзиром да је Енглеска пунила европски буџет са 15 одсто укупних средстава“, додао је Лазански.

Разговарали смо и са нашим суграђанима, а њихова мишљења су такође подељена. Док једни мисле да нам је Европа окренула леђа, поготову након бомбардовања 1999. године, други сматрају да је Европа једини пут за Србију, управо због прихватања норми које Европа доноси.

„Ја нисам присталица Европске уније још од 1996/97. године, када нас је Европска унија оставила на цедилу. Апсолутно сам против тога и сматрам да су Британци праведно одлучили“, сматра Јован Маровић, правник.

„Ја сам против уласка у ЕУ био и раније, пре овог референдума, просто зато што је нефункционална, зато што је касно. Било би добро да се бивша СФРЈ учланила у Европску економску заједницу у то време, али сада практично долазимо на фајронт“, закључује Славица Мишковић, професорка географије из Београда.

И књижевник Драган Великић каже да су Србији потребне инстанце попут Стразбура како би се избавила ове „криминалне зоне“ у којој се налази.

„Јасно је да ће процес евроинтеграција трајати дуго, имајући у виду да то свима одговара — и Европској унији која је ослабљена, али и нашој земљи, у којој и даље постоје они који желе да профитирају из приватизација. Међутим, главни разлог због чега треба наставити евроинтеграције јесте тај како би се успоставила владавина права, иако тај пут изгледа као да се у Брисел иде преко Раче“, додао је он.

 

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

Loading...
loading...

3 Comments

Click here to post a comment

  • Пљачкају нас, рањавају, сакате, руше, разграђују све што смо стекли радом наших родитеља и нас самих, стално се позивају на “МЕЂШУНАРОДНО ПРАВО” и исистирају да га примењујемо и спроводимо а они игноришу том исто “Међународно право”. По ко зна који пут аВас све у Србији подсећама на “БЕЧКУ КОНВЕНЦИЈУ 1963 године”, коју сву сви потписали на овој напаћеној Плавој палнети. Та конвенција обавезује све, баш све а односи се на “СВАКИ УГОВОР КОЈИ ЈЕ ПОТПИСАН ИЗНУДОМ; ПРИСИЛОМ; УЦЕНОМ НИЈЕ ПРАВНО ОБАВЕЗУЈУЋИ, НЕ ПРОИЗИЛАЗИ ОБАВЕЗА ПО ТОМ УГОВОР”. Сви то знају како инпстрани политичари, тако и наши политичари, али ови први подкупе друге и на сцени је режирани позоришни комад, сви глуме али на рачун Пореског обавезника Србије. Када би овај “МЕЂУНАРОДНИ СИСТЕМ ПРАВДЕ” био активан у мери којој он прописује и обавезује, онда не би могло доћи до разбијања ЈУГОСЛАВИЈЕ, али сви су били “квислинзи” и “издајице” за ситних јебених “10 сребрњака” све су продали, прво себе, своју децу, своју супругу, супрура, своје родитеље, своје дедове и пра дедове, све за тих безвредник 10 Сребрњака.Томе може да се стане на пут, само треба један једину предуслов да се деси а то је да сви ми који нисмо чланови ни једне политичке партије данас у Србији, а има нас преко 3,5 милиона грађана треба да се Удружимо и самоорганизујемо да произведемо ону критичну масу у Србију за промену. Ја сам не могу ништа али сам спреман да се са Вам Удружим и самоорганизујем за ту промену, време ће показати ко је данас у Србији спреман да један део себе да и један део себе уложи у реиминацију и препород државе Србије. Један мислилац давно, давно је рекао. “ВЕЛИЧИНА ЈЕДНОГ НАРОДА НИЈЕ У ТОМЕ ДА НИКАД НЕ ПОСРНЕ, ВЕЛИЧИНА ЈЕДНОГ НАРОДА НИЈЕ У ТОМЕ ДА НИКАД НЕ ПОКЛЕКНЕ, ВЕЛИЧИНА ЈЕДНОГ НАРОДА ЈЕ У ТОМЕ ДА СЕ ИЗДИГНЕ”, Конфучије. Српски народ је сада испред одлуке за живот или смрт. Ово је мој позив свим (не)слободним суграђанима без обзира на (не)вероисповест, (не)школску спрему, (не)радну способност и (не)материјалну моћ да се УДРУЖИМО И САМООРГАНИЗУЈЕМО. Толико од мене, а од Вас?

  • Слажем се, али и не само зато што су Западне Демократије са нама често бездушне. Лицемерно је причати о толеранцији и сличним цивилизацијским вредностима хвалећи своје послушнике а кудећи оне друге!

    Разумем потребу неких да се клањају сили и да се зато усхићено потчињавају и радо асимилирају, али где је ту толеранција према нама другачијима који то не желимо. Они зато нису толерантнији од нас, који не желимо да идемо њиховим путем! Ми смо ,,другачији” јер о ,,следбеницима цивилизације” мислимо да су овце, сировина за манипулисање и то баш онаквима који су више налик нама оваквима.

    Нема ништа нову у томе када неко умисли да је његов пут прави а туђи криви, али јесте необично приметити да постоји и обратна могућност. Ако сте искрени симпатизер Запада запитајте се само: да је све било потаман Западној цивилизацији да ли би тада још увек било вас? Рецимо, да ли би без Русије данас било Србије (или Хрватске)?

  • Ali gospodine Neskovicu nasi profiteri poslanici ne misle tako nego gledaju svoj interes narod ih ne zanima samo da im se ne obije o glavu tako je mislio i Milosevic.

Loading...