loading...
Издвајамо Свет

БАШ СУ СМЕШНИ, ПРАВЕ ИГРАЧКЕ: Пољска и балтичке земље стварају ПВО системе

ЛОНДОН – Пољска и балтичке земље воде преговоре са предузећима одбрамбене индустрије о стварању система противваздушне одбране за заштиту граница, саопштио је „Фајненшел тајмс“.

У вези са повећавањем присуства руских трупа на границама са Естонијом, Летонијом, Пољском и Литванијом, власти ових земаља уверене су да треба да ојачају одбрамбене капацитете, наводи „Фајненшел тајмс“.

„У овом тренутку водимо преговоре са Естонијом, Летонијом и Пољском како да створимо некакве системе противваздушне одбране“, изјавио је литвански министар одбране Јуозас Олекас у интервјуу листу. Очекује се да ће ПВО систем почети да функционише у наредне две или три године.

Раније је објављено да НАТО разматра могућност распоређивања по једног међународног батаљона у три балтичке земље и Пољској. Коначна одлука о броју и локацији размештања снага биће донета на самиту НАТО-а у Варшави 8-9. јула.

„Ми веома активно дискутујемо са командом НАТО-а у Европи како да створимо систем противваздушне одбране у балтичким земљама — не само о постављању противваздушних ракета, већ и о мисији противваздушне одбране овде“, наводи издање изјаву команданта војних снага Литваније Јонаса Витаутаса Жукаса.

Балтичке државе такође покушавају да врше утицај на пакт. Оне захтевају свеобухватни систем противваздушне одбране за који би било потребно распоређивање десетине авиона НАТО-а.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...