Издвајамо Свет Србија

БРИТАНЦИ ПОРУЧУЈУ: Србија мора да прихвати да Косово више никад неће бити њен део

БЕОГРАД – Видим опасност од екстремизма на Косову и био бих веома изненађен ако се писање “Њујорк тајмса” о томе како се Косово претвара у нови Моленбек не би остварило.

То је оценио професор историје на америчком универзитету Харвард Нил Фергусон.

Он је у интервјуу за “Политику” рекао да је екстремизам глобални покрет који циља чак и секуларне заједнице и претвара их у следбенике екстремне верзије ислама и додао: “Створили смо нестабилну и опасну државу”.

Иако оцењује да је интервенција на Косову била успешна, Фергусон истиче да је грешка направљена касније, када је призната независност Косова.

“То је било стратешки погрешно са стране Запада јер не видим како било који демократски председник Србије може да призна Косово, што значи да је српско учлањење у Европску унију готово немогуће”, навео је британски историчар, који живи и ради у САД.

На питање да ли је учлањење Србије у ЕУ због Косова немогуће, Фергусон је навео да на Западу поново о томе треба треба да размисле.

“Ако су нам у интересу мир и стабилност на Балкану, онда нема смисла да мало Косово буде препрека за интеграцију Србије у ЕУ. Србија такође мора да прихвати да Косово више никад неће бити део Србије”, рекао је историчар.

“Дакле, потребно нам је неко двосмислено значење термина, да избегавамо да будемо јасни и одређени са тим у вези, а не захтев да Србија недвосмислено призна Косово”, рекао је Фергусон, којег је магазин “Тајм” сврстао у 100 најутицајнијих људи на планети.

Фергусон је навео пример Тајвана, истакавши да никада не би дошло до помака у односима САД и Кине да су САД инсистирале на независности Тајвана, већ је Вашингтон уместо тога прихватио кинески поглед на ствар, али је Тајванцима дозволио да се понашају као да су независни.

“У међународним односима морате да посегнете за таквим стварима ако желите да постигнете важнији стратешки циљ, као што је то овде проширење ЕУ и улазак Србије у ЕУ”, истакао је Фергусон.

Он је додао и да би Србија уласком у ЕУ добила на значају, као што се догодило и Португалији, Шпанији, Пољској, које су добиле подстицај да изграде владавину права, смање корупцију и усвоје европске стандарде.

“Било би лудо од Србије да не следи пример Словеније и Хрватске. За Србију не постоји нешто попут руске алтернативе. Она није нешто посебно привлачна, као што смо видели у Украјини”, навео је Фергусон.

Он се налази у Београду ради промоције књиге “Кисинџер, 1923-1968: идеалиста”, чији је аутор, а коју је на српском језику објавио Центар за међународну сарадњу и одрживи развој, познатији као центар Вука Јеремића.

 

 

Извор: Танјуг

Loading...
loading...

6 Comments

Click here to post a comment

 • Šteta je da jedan vrsni intelektualac sam sebe cenzurise u logičkim zaključcima i tendenciozno
  definiše poentu svog tematskog izlaganja.Slučaj
  Kosova je nedopustivo providan kriminalnia akt medjunarodne zajednice,koji već donosi uveliko ,i tek ce doneti svetu,presudnu opštu destabilizaiju,sa posledicama koje se itekako mogu naslutiti.Nazalost,Americki interesi su Evropi doneli veliku nesreću.

 • a znateli da vas engleza nekada neće biti. ne sjekirajte se vi za kosoivo

 • Gospodin istoričar izgleda da i nije baš neki naročiti istoričar čim ne poznaje dovoljno istorijske prilike Srba i činjenicu da su Srbi uvek vraćali svoje okupirane teritorije , nikada nikome Srbin nije ostajao dužan .. Ja da sam na mestu polupismenih arbanasa , ja se ne bih mnogo radovao okupaciji Kosmeta jer bojim se da će na kraju svaka poganost učinjena Srbskom narodu na usta da im izađe .

 • Stotinu godina oni nisu mogli da se odreknu svojih kolonija,gde su vrsili pljacku materijalnih,kulturnih i ljudskih dobara,gde su ubijali,pokrstavali i asimilovali.Oni propagiraju demokratiju,ljudska prava,oni ciji su kraljevi svoje najrodjenije trovali i ubijali zarad prestola.A i ovi sadsnji su umni bolesnici,puni izopacene gordosti i plitkog secanja na sve pogrome koje su napravili u svojim bivsim kolonijama.Dobar deo njihove administracije je iz gej populacije,dobar deo njih korist narkotike,a o razlicitim nastranostima da i nepricamo.
  I takvi od nas traze da se odrenemo od Kosova kao neke nase bivse kolonije ta bi pokazali koliko smo demokratski uznapredovali.Ne,oni traze da se odreknemo nase BITI i istorije koja smeta celom zapadu i naravno Americi,Pored toga sto nam je pokradena i unistena sva istorijska arhiva i sto nam je kroz skolstvo zabranjeno ucenje nase prave istorije,gde nasi kvazi Akademici nijednog trenutka nisu ustali protiv toga a ima ih bogami kao boranije teraju nas i da duhovno zaboravimo Kosovo.
  Jadan je narod koji svoju istoriju ne zna i koja ga neinteresuje.To se upravo nama desava,a sve je pocelo Berlinskim kongresom i taj proces i dalje traje.Placamo cenu nepostovanja i neznanja nase istorije,a ona je toliko znacajna za razvoj civilizacije ove nama svedemokratske Evrope koja nam popuje

 • ČINI MI SE DA BIH ONI DA SE REŠE KOSOVA, PA NEŠTO MORA I DA KAŽU, ZNAJU ONI, ŠTA I KOLIKO NAMA SRBIMA ZNAČI KOSOVO, KOJE SILOM HOĆE DA NAM IZBRIŠU IZ NAŠIH GLAVA, SAMO TO KOD NAS NE PLII BAŠ TAKO KAKO SU ONI TO ZAMISLILI, SADA BIH DA SE POVUKU, KAO POJEO VUK MAGARE, BERLINSKIM KONGRESOM, NIŠTA NIJE DOBIJENO, BOMBARDOVANJEM SRBIJE ISTO NIŠTA NIJE DOBIJENO, DA SU BILI MALO PAMETNIJI I DA SU SE OBRATILI SAVETU BEZBEDNOSTI, DO BOMBARDOVANJA NEBIH NI DOŠLO, NEGO ANGLO-AMERIČKA VLADA I WIHOVI SATELITI, IZ NATO ALIJANSE, SU POSLUŠALI AMERE I NAPRAVILI OD KOSOVA JEDNU OD NAJGORIH NAVODNIH DRŽAVA NA BALKANU, SAD BIH DA SE DODVORE VLASTIMA, KAO NISMO MI TO ZNALI, ZNALI SU ONI ČEMU I GDE ĆE TO DA VODI, SAMO ME ZANIMA DO KOJE GRANICE IZDRŽLJIVOSTI, ĆE ONI DA TOLERIŠU, ŠIPTARE I NJIHOVE NESTAŠLUKE, A DOKLE ĆE I NAŠA VLADA TO DA TOLERIŠE, MENE TO ZANIMA, JER NIKO NIKADA NIJE OTEO DEO SRBSKE DRŽAVE, A DA JOJ SE TA TERITORIJA NIJE VRATILA I TO UZ VELIKO IZVINJENJE, KUD ĆE ONDA ŠIPTARI OTIĆI, U ALBANIJU, NE VERUJEM, ONI TAMO NE TREBAJU, ALBANIJI TREBA TERITORIJA, ZA VELIKU ALBANIJU I NIŠTA VIŠE, ŠIPTARI IM NE TREBAJU, A ZAŠTO, PA IMA VEOMA PUNO RAZLOGA ZAŠTO IM ŠIPTARI NE TREBAJU, A JEDAN OD RAZLOGA JE I VERSKO PITANJE, 905 šiptara su muslimanske veroispovedi, koji bih i u albaniju pravili nevolje, kao i ovde, oni su, polu pismen ili nepismen narod, ako šiptare i možemo nazvati uopšte narodom.

 • Поваћу се на Бога, јер једино он може да саслуша наше патње као народа. Надам се, да ће их сагледати и да ће својом моћи коначно решити шта је чије. Свакако, на ово ћемо још причекати, јер је и Бог (изгледа у дефанзиви) и има своју опозицију која му не да мира. Али, никада не реци никад… Што беше отето, када -тад ће се вратити, јер другачије не може и противречи логици ствари. Ми Срби, морамо бити истрајни и памтити све што нам је учињено неоправдано и на “правди Бога”. Два царства не могу постојати истовремено. Или ће завладати царство таме или царство светлости. Пут светлости је пут живота и он се мора одржати како би се и сам универзум одржао. Срби су као народ – народ светлосоти – јер смо и самом свету дали светлост.

Loading...