Издвајамо Православље

БРУКА И СРАМОТА: Владике на приватни авион за Крит дају 40.000 евра!

Упркос томе што је Српска православна црква предложила да Велики свети сабор свих православних цркава, који би требало да почне 17. јуна на Криту, буде одложен за „неко време“, таблоид „Ало!“ тврди да су наше владике (њих 24) за одлазак на Сабор већ закупиле авион којим ће, заједно са патријархом и неколицином свештеника, отпутовати у Грчку!

То ће, како каже извор таблоида из СПЦ, бити својеврсни „лет владика“, а само на рентирање летелице мораће да искеширају најмање 40.000 евра, плус аеродромске таксе, које би биле око 1.600 евра, када се узме у обзир број чланова делегације.

Васељенски патријарх Вартоломеј, који је по рангу „први међу једнакима“, нада се да би састанак лидера 14 независних православних цркава овог месеца на грчком острву Криту могао да унапреди јединство цркава са 300 милиона верника широм света. Вартоломеј је рекао да га ниједна црква за сада није обавестила да неће учествовати.

На Великом сабору, првом таквом скупу од Великог раскола Римокатоличке и Православне цркве 1054, православне цркве требало би да размотре заједничку будућност, своју улогу у савременом свету и однос с другим хришћанима. Предвиђено је да Сабор траје 10 дана.

Иначе, данима се спекулише да је после 55 година припреме, судбина Светог и Великог сабора православних цркава неизвесна, пошто је Бугарска православна црква прошле недеље одбила да присуствује Сабору због несугласица у вези са дневним редом, Румунска црква се двоуми, а ни Руска није без примедби.

 

Извор:Ало.рс, Вестионлине

Loading...
loading...
Loading...