Издвајамо Русија Свет

Француски сенатори предложиће европским колегама укидање санкција Русији

loading...

Француски сенатори ће на конференцији парламентарних комитета за европске послове ЕУ, који се одржава 13-14. јуна у Хагу, предложити да се размотри резолуција о укидању антируских санкција, пренео је лист „Известија“ изјаву заменика председника Комитета за европске послове Француске и иницијатора резолуције Ив Поцо ди Борго.

У среду је Сенат Француске великом већином гласова (302 „за“ и 16 „против“) усвојио резолуцију која позива на ублажавање режима санкција Русији паралелно са реализацијом Минског споразума. Раније је Национална скупштина (доњи дом парламента) гласала за укидање санкција.
„Симон Ситур и ја, као представници Француске, учествоваћемо на конференцији, на којој ће бити представници свих 28 земаља-чланица ЕУ. Ми ћемо дати предлог да се таква резолуција усвоји у свим парламентима држава. Овде није важно да ли ће гласати ’за‘ или ’против‘, већ сама чињеница да се ово питање разматра“, наводи Ди Борго.
Он је додао да су аутори резолуције одмах након гласања у Сенату Француске послали резолуцију француској Влади.

 

„Гласање је било значајно за земљу. Ни ја ни мој колега Симон Ситур нисмо очекивали да ће нас подржати представници свих политичких група. И то је веома моћан сигнал Влади, пошто су у Сенату заступљене главне партије. То јест, то је одлука — воља свих Француза“, нагласио је сенатор.

Званични представник Министра спољних послова Француске Роман Надал раније је изјавио да су власти узеле у обзир резултате гласања горњег дома парламента. Он је додао да Париз остаје потпуно посвећен реализацији Минског споразума.

Питање о продужењу санкција европске државе разматраће на самиту 28-29. јуна. За ублажавање или укидање санкција су Мађарска, Кипар, Грчка, Италија и Словачка.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...