loading...
Издвајамо Русија Свет

ИСТА ТА ВАТРА ЋЕ ИХ СПРЖИТИ: НАТО пакт се „игра ватром“ у близини руске границе

Седиште НАТО пакта (фото:ЈуТјуб)

Недавна војна парада у Естонији у којој су учествовала два америчка бомбардера Б-52 која су летела 30 километара од руске границе, може се сматрати демонстрацијом улоге НАТО-а у Европи, али исто тако и не баш најпаметнијим потезом с обзиром на тренутну ситуацију.

Вођство НАТО-а недавно се узнемирило, према њиховом доживљају, покушајем Берлина да избегне своје обавезе као члана Алијансе, након што је немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер позвао на мање звецкања оружјем и више активног дијалога са Русијом.

Међутим, те бриге су неосноване, јер је немачка канцеларка Ангела Меркел недавно најавила да намерава да повећа оружане снаге државе регрутовањем додатних седам хиљада војника и куповином више тенкова и хеликоптера, наводи немачки часопис „Фокус“.

„То је знак да Немачка намерава да игра већу војну улогу у будућности“, тврди часопис.

„Фокус“ истиче да је уз недавне маневре „Удар сабљом“ у Естонији, НАТО такође извршио војну вежбу „Анаконда 2016“ у Пољској и војну вежбу „Балтопс“ у Балтичком мору. Све укупно, те операције могле би се сматрати највећом заједничком војном вежбом за последњих неколико деценија, закључује часопис.

Међутим, недавно учешће америчких војних авиона у естонској војној паради, када су два стратешка бомбардера Б-52 пролетела неких тридесетак километара од руске границе, можда је било мало превише.

„Наравно, земље које су учествовале, поздравиле су посвећеност НАТО-а и свог патрона — Сједињене Америчке Државе. Али то је играње ватром“, приметио је аутор текста.

И док се НАТО и даље сматра одбрамбеним савезом који игра кључну улогу у европској безбедности, Штајнмајерове речи би требало посматрати као позив да се усвоји уравнотеженији приступ уместо да се ослања само на демонстрирање снаге, закључује „Фокус“.

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com