Издвајамо Русија Свет

ИСТА ТА ВАТРА ЋЕ ИХ СПРЖИТИ: НАТО пакт се „игра ватром“ у близини руске границе

Седиште НАТО пакта (фото:ЈуТјуб)

Недавна војна парада у Естонији у којој су учествовала два америчка бомбардера Б-52 која су летела 30 километара од руске границе, може се сматрати демонстрацијом улоге НАТО-а у Европи, али исто тако и не баш најпаметнијим потезом с обзиром на тренутну ситуацију.

Вођство НАТО-а недавно се узнемирило, према њиховом доживљају, покушајем Берлина да избегне своје обавезе као члана Алијансе, након што је немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер позвао на мање звецкања оружјем и више активног дијалога са Русијом.

Loading...

Међутим, те бриге су неосноване, јер је немачка канцеларка Ангела Меркел недавно најавила да намерава да повећа оружане снаге државе регрутовањем додатних седам хиљада војника и куповином више тенкова и хеликоптера, наводи немачки часопис „Фокус“.

„То је знак да Немачка намерава да игра већу војну улогу у будућности“, тврди часопис.

„Фокус“ истиче да је уз недавне маневре „Удар сабљом“ у Естонији, НАТО такође извршио војну вежбу „Анаконда 2016“ у Пољској и војну вежбу „Балтопс“ у Балтичком мору. Све укупно, те операције могле би се сматрати највећом заједничком војном вежбом за последњих неколико деценија, закључује часопис.

Међутим, недавно учешће америчких војних авиона у естонској војној паради, када су два стратешка бомбардера Б-52 пролетела неких тридесетак километара од руске границе, можда је било мало превише.

„Наравно, земље које су учествовале, поздравиле су посвећеност НАТО-а и свог патрона — Сједињене Америчке Државе. Али то је играње ватром“, приметио је аутор текста.

И док се НАТО и даље сматра одбрамбеним савезом који игра кључну улогу у европској безбедности, Штајнмајерове речи би требало посматрати као позив да се усвоји уравнотеженији приступ уместо да се ослања само на демонстрирање снаге, закључује „Фокус“.

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...