loading...
Издвајамо Русија

ЈАСНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ РУСИЈЕ: “Ако се Србија дубоко интегрише у ЕУ, Русија ће…”

Високи функционер владајуће Јединствене Русије Сергеј Железњак дао је интервју који је објављен на сајту ове странке, а у коме се осврнуо на односе са Србијом, али и на то како Москва види односе Београда са НАТО алијансом, али и процесе евроинтеграција који су у току.

Овај руски политичар најпре се осврнуо да жељу Србије да приступи Европској унији.

– Пре свега, интеграција у било какве савезе, као и било која друга питања у вези са спољном политиком неке државе, треба да се реше унутар те земље, без мешања страних сила. Наравно, неизбежно је и да се приликом доношења свих важних одлука поштује и воља грађана – рекао је Железњак.

Како је истакао, постоји услов за чланство који Србија никако не би смела да прихвати, а то је признавање независности Косова и Метохије.

– Партија Јединствена Русија пружа велику подршку својим партнерима у Србији, и то, како владајућој партији, тако и опозиционим снагама у спровођењу политике која је искључиво у интересу грађана – рекао је Железњак.

Говорећи о односима његове земље са Србијом, Железњак је истакао да ће Русија вероватно бити принуђена да преиспита низ споразума са Србијом, “уколико се Београд дубоко интегрише у ЕУ”.

– Москви је јасно да ћемо, уколико дође до дубоке интеграције наших српских партнера у ЕУ, морати да преиспитамо низ споразума који постоје између наших земаља. Тај потез биће неизбежан, како би Русија заштитила своје економске интересе – рекао је Железњак.

Он је изразио забринутост због све већег присуства НАТО-а на Балкану, па и у “братској Србији”.

– Црну Гору желе пошто-пото да увуку у Алијансу, упркос противљењу већине грађана. Што се Србије тиче, Русија поштује опредељеност за војну неутралност земље, и подржаће све напоре Београда у очувању те политике – рекао је он.

Он је истакао и да је јако важно да путеве и методе даљег јачања неутралности, укључујући и идеју фиксирања те чињенице у Уставу, као дугорочну гаранцију неуласка Србије у НАТО, одреде српске политичке снаге без било каквог притиска споља.

 

Извор: vesti-online