Издвајамо Србија

НАЈВЕЋЕ СИЛЕ НЕ МОГУ ДА ПОБЕДЕ СРБЕ НА КиМ: Није успео НАТО 1999 а ни Турци 1389 године!(ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Ових дана навршава се 17 година од када је Војска Југославије после потписивања Кумановског споразума отишла са Косова и Метохије.

Ово не изгледа као војска која је поражена! Овом реченицом је један од америчких новинара на Мердарама, прелазу између Србије и Косова и Метохије, негде у овим данима 1999. године коментарисао, више за себе, одлазак српске, тада југословенске војске са Косова и Метохије, после потписаног Кумановског војно- техничког споразума СРЈ—НАТО 9. јуна.

Колона тенкова и војних возила Војске Југославије као под конац, са којих се вијорила српска застава, 13 дана пре Видовдана, тачније 15. јуна 1999. године, кренула је са Косова, после 78 дана НАТО бомбардовања. Пратила их је колона цивилних возила, Срба који су упоредо са њима, многи нажалост заувек, одлазили са својих огњишта.

На лицима српских војника, изморених даноноћним нападима северноатлантске армаде која је грувала по њима са неба, и борбама са албанским терористима Ослободилачке војске Косова, видео се понос, пркос, туга… На лицима цивила, Срба који су ишли упоредо са војном колоном, био је само страх, страх од неизвесности. Како су Срби и војска одлазили, тако су за њима Албанци славили, качећи америчке и албанске заставе на куће, играјући и певајући.

Западни новинари нису могли да верују да се српска војска повлачи са Косова готово неоштећена. Међусобно су коментарисали да је сигурно у питању неки „српски трик“, представа за медије… Питајући се — па шта је то НАТО радио 78 дана. Фото-репортери су се утркивали да направе што јачу слику поражене војске. Није им успело. У недостатку материјала, западне камере зумирале су правећи крупне кадрове расплаканог детета кога је у пренатрпаном „стојадину“ приштинске регистрације мајка покушавала да подоји… Тражило се нешто, неки доказ пораза, али су их хук и ропот надолазећих тенкова и борбених возила, који су израњали једни за другим као из дубоке реке, опрани и угланцани сваки пут изненадили.

Повлачење српске војске са Косова је трајало 11 дана. Почело је када је у тачно 13 сати недалеко од Подујева Владимир Лазаревић, командант Приштинског корпуса, стао на чело непрегледне колоне и пред домаћим и страним новинарима издао наређење за повлачење ВЈ са Косова.

„Војска је у потпуности извршила задатак и одбранила Косово, као и суверенитет и територијални интегритет земље“, рекао је тада Лазаревић.

Транспарент који је постављен својевремено као знак добродошлице ВЈ на надвожњаку на Мердарама тада их је и испратио. На њему је писало — „Нема нам другог пута, од пута на Косово“.

Када је последњи српски војник, прешао на територију централне Србије тај транспарент спалили су Албанци, који су све време ситним провокацијама и по којом каменицом покушавали да изазову неки инцидент. У еуфорији која их је ухватила, улетали су у ватру са српским заставама, па су са њима онако запаљеним, настављали да витлају, уста пуних погрдних речи за све што је српско.

Прве трупе Кфора на Косово су стигле из правца Скопља. Срба скоро да није ни остало на Косову. Оно што је остало, склонило се у српске цркве и манастире или на север Косова.

Одлука о агресији на СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту НАТО-а, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана. СР Југославија је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

 

Извор:rs.sputniknews.com

Loading...
loading...

1 Comment

Click here to post a comment

  • Da budemo iskreni i pogledamo sebe kao Srbi u ogledalo i krenemo od jednostavne matematike .koliko sposobni Srbin koji moze da ima decu ima dece ?Bez ubrzanog nataliteta mi nismo nista ustanju uciniti ne na Kosovu nego ni u Srbiji,Sledeca stvar uhvacene za korupciju u svim sferama javno povesati na trgovima gradova u kojima su pocinili korupciju Izvrsiti oduzimanje nelegalno stecene imovine i istu iskoristiti za podizanje nateliteta i naucnih otkrica,sudstvu ,prosveti ,zdravstvu i policiji kao i vojsci sto je ostalo od nje obezbediti plate da im nece pasti da ih neko moze potkupiti,razviti veze i prijateljsva sa poganim neprijateljima do trenutka kad im mozemo zadati smronosan udarac za sva vremena ,priliku vrebati ako treba i 100 godina,odgajati i vaspitavati nasu decu u tom duhu jer nas neprijatelj je pokvaren i lukav i mi ga mozemo pobediti samo njihovim oruzijem . Bez ovih nekoliko cinjenica odumrecemo ili cemo hteli ne hteli biti asimilovani u druge nacije sa gubitkom imena kulture i svega sto ide uz to.

Loading...