Издвајамо Православље

КАРЛУЦОС ОТКРИО: Ево ко финансира СВЕПРАВОСЛАВНИ САБОР на Криту!

loading...

Буџет критског сабора износио је 2,5 милиона евра, од чега је 1,5 милиона дошло из САД, изјавио је за РИА „Новости“ члан организационог комитета сабора, свештеник Америчке архиепископије отац Александар Карлуцос.

По његовом мишљењу, то није велики буџет за тако крупан догађај.

„То је 2,5 милиона евра. Све су то средства добротвора, углавном Грка који живе у САД и Грка из саме Грчке. Добротвори из Америке дали су 1,5 милиона евра, а они из Грчке – један милион“, – рекао је свештеник.

Притом, по његовим речима, новац из САД дошао је само из невладиних извора; америчка влада није имала никакве везе са организацијом и финансирањем сабора. Такође, многе компаније дале су значајне попусте.

„Академија (православна академија на Криту, где се одржава сабор – нап. Ред.) не би могла да обезбеди интернет за 500 људи – чланова делегација. То је, на пример, учинила компанија Wind, и то са великим попустом“, – појаснио је саговорник агенције.

Међу осталим значајним ставкама расхода он је апострофирао трошкове превоза. „Допутовало је много људи, мада не 500, како је планирано. Потребно је изнајмити возила, платити возаче. Неопходно је обезбедити здравствене услуге, јер има старијих свештеника. Потребни су клима уређаји за прес-центар“, – прецизирао је Карлуцос.

Осим тога, било је неопходно предузети и мере безбедности, „ангажовати приватне компаније за безбедност, пошто се полиција не може ангажовати за све – она не може обављати функције које јој нису својствене“. Отац Александар је притом нагласио да је грчка држава значајно помогла сабору, тиме што је ангажовала знатне полицијске снаге за одржавање реда, а такође је уступила део возног парка и инфраструктуре.

 

Извор:Генадиј Мељник, РИА „Новости“

Loading...
loading...
loading...