loading...
Издвајамо Русија Србија

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА – Захарова: Игнорисани аргументи земаља које не признају Косово

Марија Захарова (фото:ЈуТјуб)

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Стални арбитражни суд у Хагу доносећи одлуку о пријему Косова у своје чланство игнорисао аргументе земаља које не признају независност Косова.

Захарова је рекла да је игнорисан и члан Хашке конвенције о мирном решавању спорова који предвиђа да државе потписнице треба да постигну споразум о питању чланства.

Додала је и да та одлука није променила став Москве у вези непризнавања самопроглашене независности Косова, преноси Тас.

“Вођство Административног савета тог суда реаговало је само на говоре у знак подршке Приштини и њеном пријему у Стални арбитражни суд, док су игнорисани аргументи земаља које не признају независност Косова (укључујући Србију, Аргентину, Бразил, Индију, Шпанију, Никарагву и друге)”, навела је она.

Захарова је истакла и да је игнорисан члан 94 Хашке Конвенције о мирном решавању међународних спорова из 1907. који јасно указује да би државе потписнице требало да постигну споразум о питању чланства.

“Битно је у овом контексту да до дебате о заједничким критеријумима за пријем у Стални арбитражни суд није уопште ни дошло”, рекла је Захарова.

Она је додала да резултати гласања нису променили став Москве у вези признавања Косова, које Русија третира као интегрални део Србије, у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН, преноси Тас.

“Мало је вероватно да ће Косово дати пуни допринос сарадњи у оквиру ове организације”, рекла је она.

Захарова је оценила и да је јасно да је та одлука донета у контексту ширег циља пријема Косова у међународне институције, и да су такве акције незаконите.

На 195. састанку Административног савета Сталног арбитражног суда у Хагу одлучено је 13. јуна да Косово постане члан ове организације, наводи Тас.

То је тада саопштио и косовски министар спољних послова Енвер Ходџај, који је на својој Фејсбук страници написао да је Косово постало 121. члан Сталног арбитраžног суда у Холандији.

Стални арбитражни суд је међувладина организација са 117 земаља чланица и бави се арбитрирањем спорова међу државама, а пружа услуге реšшавања спорова који укључују земље, државне ентитете, међувладине организације и приватна лица.

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...