loading...
Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ О НОВОЈ РУСКОЈ БАЗИ: А где је стара?!

Пише: Мирослав Лазански

На насловној страни Владимир Путин, велики транспортни авион Ил-76 и део географске карте са црвеном, а којом би другом бојом и могло када су Руси у питању, уцртаном позицијом аеродрома Ечка крај Зрењанина.

На насловној страни Владимир Путин, велики транспортни авион Ил-76 и део географске карте са црвеном, а којом би другом бојом и могло када су Руси у питању, уцртаном позицијом аеродрома Ечка крај Зрењанина.

И ударни наслов „Нова руска база у Србији”. Нема шта, сви русофили у Србији ће да купе новине, а западне екселенције у Београду које, наравно, добро знају шта су то блиц-наслови, мало ће да врте главама. Јер, никад се не зна, Срби су одувек били склони Русима. Да ли белима, или црвенима, није ни важно.

Чим сам видео тај наслов запитао сам се: ако је Ечка могућа „нова руска база у Србији”, која је то стара руска база у Србији? Аеродром „Константин Велики” у Нишу и тамошњи хуманитарни српско-руски центар за пружање помоћи у ванредним ситуацијама? Руска војна база на међународном аеродрому са којег полећу цивилни авиони?

На аеродрому који је, такорећи, смештен у ширем центру града? Да ли је кроз све ове године откако постоји тај руско-српски центар у Нишу тамо слетео и један руски борбени авион или борбени хеликоптер? Нити један.

Па ипак, српски атлантисти стално сумњиче тај центар као тајну руску војну базу. Из које ће српска војска, потпомогнута руском авијацијом, кренути у коначно ослобађање Косова и Метохије. Јер, када Амери могу да имају базу Бондстил на Косову, што и Руси не би имали базу у Нишу.

Пошто је, службено, Косово и даље део Србије. Тиме смо потпуно остварили и у пракси показали шта значи војна неутралност Србије. Мало једнима, мало другима.

Пракса може да буде и флексибилна, па руским ватрогасцима никако да признамо одређени имунитет. Док гасе пожаре или нам помажу у поплавама имају имунитет, али тај имунитет изненада нестаје после 16 часова.

Дакле, „нова руска база у Србији”, аеродром Ечка крај Зрењанина драматично руши војну неутралност Србије, јер ће онда Руси имати две базе у Србији, а Амери само Бондстил. Који је по Уставу у Србији.

Новине које су то објавиле разоткриле су тако прави разлог најновије нервозе западних екселенција у Београду. У паници су због аеродрома Ечка. Са којег ће руска борбена авијација, уз помоћ српске пешадије, да нападне амерички антиракетни штит у румунском селу Девесело. Што да не, није Девесело ни тако далеко.

Пишу дневне новине како на Ечку може да слети и авион миг-29. Свашта. Мигови-21 и мигови-29 никада не слећу на травнате писте.

Аеродром Ечка нема ниједан метар бетонске или асфалтне писте. Немци који су га изградили 1943. ради ловачке заштите нафтних постројења у Румунији, направили су око 600 метара бетонске писте, али је инжењерија ЈНА 1968. године све то минирала и разорила, у време интервенције Варшавског уговора у Чехословачкој 1968. Превентива.

Ечка сада има само травнату писту од 1.500 метара, а нема ни радионавигационе инструменте. Али јој то не смета да буде проглашена „новом руском базом у Србији”. Некима то треба.

На брзака. То се зове блиц-база…

 

Извор:Политика

loading...