loading...
Издвајамо Србија

МУХИКА ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ВУЧИЋУ У БЕОГРАДУ: Најважнији су слобода и независност!

Бивши председник Уругваја Хосе Мухика, познат као „најсиромашнији председник на свету“, борави у Србији. Он је у суботу разговарао са мандатаром за састав Владе Србије Александром Вучићем у Београду о потреби поштовања и очувања вредности савременог друштва, а то морају да буду слобода и независност суверених земаља.

Вучић је изразио дивљење за слободарску борбу коју је Мухика водио у својој земљи и рекао да је Србија увек умела и да ће умети да љубоморно чува своју сувереност и независност, саопштено је из Владе Србије.

Они су разговарали о потреби успостављања јачих односа Србије и земаља Јужне Америке, не само политичких, већ и економских, за које постоје велике могућности.

Саговорници су размијенили мишљења и о актуелним међународним питањима, посебно после одлуке о изласку Велике Британије из ЕУ.

Код Вучића заједно с Мухиком био је и прослављени режисер Емир Кустурица. Мухика ће, као почасни гост из Уругваја, заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком и Кустурицом, у понедељак, 27. јуна, свечано отворити Сајам књига у Андрићграду.

Мухика је током свог мандата стекао надимак „најсиромашнији председник на свету“ јер је живео сасвим обичним животом и возио се старом „бубом“.

Ипак, Мухика није волео да га називају сиромашним.

– Сиромашнима сматрам оне којима треба много, јер они никада нису задовољни. Штедљив сам и малих прохтева, али нисам сиромашан. Живим само с оним што ми треба и нисам везан за материјалне ствари, па тако имам више времена да се бавим оним што волим. Према мом мишљењу, слобода значи имати времена за живот – казао је он.

У свом мандату Мухика је легализовао истополне бракове, марихуану и абортус, а са места председника је отишао са 65 посто подршке народа Уругваја.

 

Извор:Вести-онлине

loading...