loading...
Издвајамо Русија

НЕМАЧКА У СТРАХУ ЗБОГ РУСА – Русија: Одговорићемо на одлуку Немачке

Москва ће одреаговати на одлуку Немачке да Русију сврста међу „конкурентске“ земље, а реалност показује да се Берлин већ неко време према Москви понаша као према противнику, изјавио је први заменик Комитета за одбрану и безбедност Савета федерације Русије Франц Клинцевич.

„Сматрам да је Немачка у одређеном смислу закаснила са издавањем нове ’беле књиге‘. У реализацији источне политике Северноатлантске алијансе, Немачка игра кључну улогу“, рекао је он.

Клинцевич је нагласио да би без принципијелне сагласности Немачке распоређивање НАТО контингената дуж границе са Русијом било веома проблематично.
„Ако се све то узме у обзир, Русија већ дуже време Немачкој није партнер него конкурент“, додао је он.
Поред тога, додао је, сврставање руско-немачких односа у један званични документ има дугорочну перспективу, што нимало не улива оптимизам.
Клинцевич је подсетио да се бивши канцелар Немачке Вили Брант својевремено залагао за побољшање међународних односа у Европи, додајући да се у тренутној политици то уопште не види.
Нешто раније је лист „Велт“ објавио да се немачке власти припремају да обнове „белу књигу“ — руководство за спровођење политике националне безбедности, у коју ће бити унете кључне измене на пољу спољне политике земље, док се Русија убудуће неће сматрати партнером већ конкурентом.

Извор: rs.sputniknews.com

loading...