loading...
Издвајамо Свет

НЕШТО СЕ СПРЕМА: Пољска изводи „антируску мобилизацију“ уочи самита НАТО-а

У очекивању самита НАТО-а пољске власти подгревају антируска расположења у земљи и изводе „велику мобилизацију“ становништва, пише лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

 Пољска влада покушава да представи наредни самит НАТО-а у Варшави „догађајем века“ који грађани треба да обележе на одговарајући начин. Међу „празничним догађајима“ планирана је велика шетња на националном стадиону у којој ће учествовати неколико хиљада људи, пише аутор немачког листа.
Талас „мобилизације“ проширио се и на сферу образовања. У пољским школама се одржавају „часови НАТО-а“ који треба не само да упознају ђаке са делатношћу организације, већ и да их науче да доносе одлуке о распоређивању у свом региону војне базе Алијансе, пише лист.
Пољски ђаци такође учествују у припреми антикомунистичких представа и специфичних спортских догађаја, као што је трчање у част сећања на пољске побуњенике. Осим тога, уз подршку Владе одржава се историјска реконструкција борбе Пољака против совјетских војника, где они на крају гину, наводи се у чланку.
„Иако су ови догађаји и раније извођени у земљи, сада су добили грандиозне размере и по свом оквиру подсећају на ону велику кампању која се изводила у украјинским школама уочи кризе“, закључује лист.

Извор: rs.sputniknews.com