loading...
Издвајамо Русија

НЕШТО СЕ СПРЕМА: Путин позвао све амбасадоре у Москву

Руски лидер Владимир Путин позвао је све руске амбасадоре и сталне представнике РФ у међународним организацијама да се идуће недеље окупе у Москви. Такви сусрети руског председника са дипломатама постали су већ традиција и одржавају се једном у две године.

Према Путиновим речима, директан разговор са дипломатама је потребан како би „комплексно (пр)оценили ситуацију у свету“.

Ове године саветовање са амбасадорима и сталним представницима Русије у међународним организацијама биће одржано 30. јуна у Министарству спољних послова, а разговараће се о свим актуелним међународним питањима, даће се оцена геополитичке ситуације у свету и одредиће се нови спољнополитички циљеви Русије.

„Традиционално ћемо се дотаћи свих аспеката спољне политике“, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Руски медији предвиђају да ће председник са амбасадорима разговарати о ситуацији у Сирији и Украјини, као и о односима са Сједињеним Aмеричким Државама и Европском унијом.

Последњи сусрет Путина и дипломата догодио се пре две године. Тада је главна тема састанка била заштита националних интереса Русије. Детаљно је анализирана ситуација у Украјини, а говорило се и о покушајима притисака на Русију.

Путин је тада упозорио да „потенцијал за конфликте у свету расте“, да су се „стари конфликти озбиљно погоршали, а да се нови изазивају“.

Саветовање у Москви ће трајати неколико дана — амбасадори ће се састати са председником, а одржаће и неколико округлих столова на различите теме и продискутоваће са политиколозима.

Руски експерти сматрају да би овакви сусрети требало и чешће да се организују, како би дипломате „увек знале и разумеле који су стратешки приоритети земље“.

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com