loading...
Издвајамо Русија

НИКО КАО РУСИ: Убрзано праве С-400, спремају С-500

БЕОГРАД – Због великог интересовања за куповину најновијих руских ПВО система С-400, фабрике које производе делове за много хваљени ракетни комплекс раде без престанка, и суботом и недељом. Осим концерна “Алмаз-Антеј”, који је досада склапао руске ПВО системе, сада се С-400 и други слични склапају и у новој фабрици у Нижњем Новгороду.

До почетка рада фабрике у Нижњем Новгороду системи С-300 и С-400 су се правили углавном у три фабрике. Ракете је производио московски “Авангард”, а антене и радарске уређаје “Обуховски завод” из Санкт Петербурга. Остало се монтирало у Нижњегородском заводу машиноградње. Управо на територији тога завода је направљена нова фабрика на површини од 60 хектара, а у градњу је уложено 45 милијарди рубаља.

– У последњих 25 година основна опасност земљама које се бране прети из ваздуха. Због тога је све већи интерес за ПВО системе – објашњава Руслан Пухов, директор московског Центра анализе стратегије и технологије.

Аналогне системе имају само САД. За разлику од С-300 којом се могао гађати противнички авион, са С-400 се може оборити и балистичка ракета. Прве системе С-400 купиће Кинези и Индуси.

Руси сада интензивно раде на С-500 који ће имати не само већи домет, већ и далеко бољи систем везе. У наредне две године направиће га у “Обједињеној корпорацији за прављење система управљања и радиоелектронске борбе”. Ти нови уређаји ће заштити С-500 од прислушкивања. Произвођачи тврде да такав систем везе неће имати нико на свету.

Реално је да С-500 стигну на армијске полигоне 2017. Имаће домет 600 километара и, што је посебно важно, осим авиона и хеликоптера, моћи ће да пресретну балистичке и крстареће ракете. Садашњи систем С-400 “Тријумф” има радијус од 400 километара. Руси ће са С-500 моћи да открију и истовремено гађају десет балистичких ракета које лете брзином до седам километара у секунди, и да пресретну бојеве блокове надзвучних ракета.

Генерални директор “Ростеха” Сергеј Чемезов изјавио је да ће Кинези прве С-400 добити од Руса тек 2018, јер ће фабрике прво снабдевати домаћу армију. За руске ПВО системе “Бук-М2Е” као и “Антеј 2500” и најновији С-400, су заинтересовани Кина, Египат и Алжир. Руска војна индустрија има уговоре за продају оружја странцима вредне 48 милијарди долара. У последњих 15 година Русија је извезла оружја у 116 земаља, у укупној вредности од 115 милијарди долара.

 

Извор: Вечерње новости