loading...
Издвајамо Србија

О ОВОМЕ СВИ ЋУТЕ: Ево колико кошта чланарина у НАТО пакту!

Нато-Србија (фото:пиззап)

Пентагон и Бела кућа замало па ултимативно од свих чланица алијансе НАТО захтевају да се одбрамбени трошкови повећају на 2% националног БДП-а.

Сада САД на заједничку одбрану троше више него 21 чланица Алијансе заједно. НАТО има 28 чланица. За повећање трошкова највише се тражи од покретача Европске уније – Немачке. Берлину се испоставља рачун на 31 милијарду, истина – за следећих 10 година. Произилази да из буџета годишње треба да се извуче још нове 3 милијарде долара.

Од Италије, ради извршења обавеза према НАТО-у, штаб из Брисела захтева 20 милијарди, а од Шпаније – 15 милијарди. Мале Холандија и Белгија у заједничку касу НАТО-а треба да убаце: прва – 7,5 милијарди, а друга 5,5 милијарди долара. За Краљевину Белгију то је 10% федералног буџета. Французи су већ дошли до црте: 1,85% БДП-а. Да би је прескочили треба им укупно само 4,6 милијарди долара.

Наравно да НАТО опстаје само преко САД, али Вашингтон хоће део својих финансијских трошкова да пребаци на Европљане. Поштено говорећи – алијанса одавно никоме у Европи не треба, она није у стању да реши стварне изазове савремености, у првом реду – борбу против тероризма. Али за величање Американаца и важност САД-а проширује се антируска кампања, од Европљана се упорно траже све већи износи за одбрану и тако се омогућује да се Алијанса како-тако одржава на површини, да не тоне.

Јачање конфронтације са Русијом је добро припремљена акција, она је свакодневна и води се преко свих нивоа војног руководства Пентагона – од министра одбране САД Ештона Картера и председника Уједињеног комитета свих начелника штабова америчких оружаних снага – генерала Џозефа Данфорда до новог врховног команданта Уједињених оружаних снага НАТО-а у Европи, генерала Кертиса Скапаротија.

Сада Вашингтон троши на Пентагон годишње 600 милијарди долара. САД имају најснажнију армију на свету, али – и то им је мало. Обама и његови саветници би хтели да имају још више трошкова за своје војне институције. „Уколико се буџет армије не буде повећавао, као и њена бројност, у том случају америчке јединице ризикују да ће заостати у ширини и ватреном домету“ – тако размишљају саветници Обаме и генерали из Пентагона.

Исту ту мисао они упорно понављају генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, а он – све у круг – министрима одбране и премијерима земаља Алијансе. „Новац за НАТО“ – то је данашња главна парола Американаца. 2% БДП-а земаља Алијансе и – то је то! Једном речју: паре на сто, иначе – беж’те што даље од нас.

loading...