loading...
Издвајамо Русија Свет

ПОСЛЕ ПУТИНОВЕ ПОСЕТЕ: Атина против аутоматског продужавања антируских санкција

Атина је против аутоматског продужавања санкција Русији. Све земље ЕУ треба да представе своје аргументе за и против, рекао је заменик шефа грчке дипломатије Никос Ксидакис.

„Први корак који треба да се предузме је да се поново проуче и размотре те привремене и политичке ситуације под којима су биле уведене те санкције. Данас се не налазимо у истој тачки у којој смо били када је почела украјинска криза. Од тада се десило много догађаја, постигнут је споразум о заједничком суживоту, израђен је план даљих дејстава. Сви треба пажљиво и објективно да раде у складу са Минским споразумима“, изјавио је заменик шефа грчке дипломатије Никос Ксидакис.

Он је подсетио да значајан део трговинских односа земаља ЕУ отпада управо на Русију, укључујући област енергетике.

„Русија је главни енергетски извор за Европу и Русија, са своје стране, има велике трговинске интересе у многим европским земљама“, рекао је Ксидакис.

Дипломата је сигуран: садашње „замрзавање“ односа Русије и Запада наноси штету свима.
„Мислим да треба да погледамо на ту ситуацију пажљиво и уздржано и да смислимо како можемо да ’размрзнемо‘ наше односе“, навео је он.
На питање да ли Грчка намерава да блокира доношење наредног пакета антируских санкција, Ксидакис је навео:
„Питање треба поставити другачије: како треба одблокирати ситуацију, прећи од аутоматског продужавања до правог разговора и праве дискусије. Потребно је да се чују аргументи свих страна и земаља које желе да продуже санкције и оних које желе њихово укидање и ’отопљење‘ односа са Русијом. Тада ће аргументи разговорити сами са собом.“

 
Извор: rs.sputniknews.com

loading...