loading...
Издвајамо Русија

ПУТИН потписао закон о НВО: Забрањена сва штетна дејства НВО проглашених за стране агенте!

Русија је прецизирала шта све укључује у „политичко деловање“ невладиних организација проглашених за „стране агенте“.

Неопходне допуне и прецизирања у закону о НВО потписао је шеф државе Владимир Путин, а њима се дефинише да се политичким деловањем сматра „учешће у митинзима и масовним шетњама и сва друга дејства усмерена на достизање резултата на изборима или референдумима“.

Додатно се указује да ће се политичким деловањем НВО сматрати мониторинг избора и референдума, учешће у раду политичких партија, јавна обраћања државним органима срачуната на укидање закона или других правних аката. А такође: ширење геополитичких оцена, формирање друштвених политичких погледа преко анкета и социолошких истраживања.

Као области деловања које нису политичке, означени су: култура, наука, спорт, уметност, здравство, добротворни рад и неке друге сличне сфере.

НВО које делују у побројаним областима гарантовано је да да њихов рад неће бити сматран политичким н када учествују у акцијама које су срачунате на утицање на одлуке државних органа.

Ова и оваква законска прецизирања Државна Дума је усвојила 20. маја, а Савет Федерације – горњи дом руског парламента – одобрио 25. маја 2016-те године.

 

Извор:Интермагазин