loading...
Издвајамо Русија

Путин први пут на Конгресу Јединствене Русије после четири године

У Москви је јуче почео дводневни 15. Конгрес сверуске политичке партије — Јединствене Русије, а први пут за последње четири године Конгресу ће присуствовати и руски председник Владимир Путин.

Конгрес је окупио више од 2.000 учесника, укључујући и 30 међународних делегација из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Кине, Бугарске, Казахстана, Јерменије, Курдистана, Јапана… За праћење Конгреса акредитовано је више од 150 новинарских екипа из Русије и целог света.

„У оквиру рада Конгреса биће утврђен предизборни програм партије за наредних пет година, а такође биће представљене страначке листе кандидата за изборе за Државну думу 7. сазива“, саопштила је прес-служба Кремља.

На Конгресу ће учествовати и премијер Русије Дмитриј Медведев, који је председник странке.

Раније је извор из партије рекао за РИА Новости да ће Медведев бити носилац федералне листе Јединствене Русије, али ће коначна одлука о овом питању бити донета данас на пленарном заседању предизборног конгреса странке.

Путин је 17. јуна потписао указ којим је одређено да се избори за Думу (парламент) одрже 18. септембра, и од тог тренутка је започела изборна кампања.

Избори за Државну думу одржаће се по мешовитом систему: половина (225) депутата бира се по једномандатним окрузима, а друга половина по партијским списковима.

Последњи пут Путин је учествовао на скупу странке Јединствена Русија 2012. године. Тада је он поднео оставку на место председника партије, а по његовој препоруци на то место изабран је Дмитриј Медведев. Путин је свој одлазак објаснио чињеницом да председник државе мора бити „надпартијска личност“, која „повезује све политичке снаге и све грађане“ у земљи.

Руски председник је раније странку Јединствена Русија назвао „стабилизујућим елементом политичког система“.

У недељу, првог дана Конгреса, Јединствена Русија се практично већ одлучила за социјално-економски програм за наредних пет година и размотрила све тачке тог нацрта предизборног програма.

У документу се наводи да се Јединствена Русија и даље противи повећању старосне границе за одлазак у пензију, инсистира на усклађивању пензија на нивоу фактичке инфлације од наредне године, а такође се залаже за повећање плата државним службеницима и повећање пореза на луксуз.

Осим тога, странка намерава да се активно бори против незапослености.

Конгресу у Москви присуствују и потпредседници Српске напредне странке Марко Ђурић и Марија Обрадовић, представници Демократске странке Србије и Покрета Двери, као и делегација Српске народне партије (СНП), на челу са председником Ненадом Поповићем.

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

loading...