loading...
Издвајамо Русија

ПУТИН: СРБИ, окрените се РУСИЈИ!

Највећи добитник референдума је председник, Русије, а након слабљења ЕУ он ће се окренути везама с нашом земљом, тврде аналитичари

Европска унија је највећи губитник након одлуке Британаца да напусте ту заједницу, али највећи добитник је руски председник Владимир Путин, тврде политичари и аналитичари. Срби би сада могли да се потпуно окрену Москви!

Бивши амбасадор САД у Москви Мајкл Макфаул међу првима је рекао да је Путин победник.

Слабе привреде

– Шокиран сам због гласа за брегзит! Губитници су ЕУ, Британија, Америка, сви они који верују у неопходност јаке, уједињене и демократске Европе. Највећи победник је Путин. Искрено честитам руском председнику на овој победи. Овим је испуњен један од његових главних спољнополитичких циљева – рекао је он.

Сам Путин је одбацио овакве спекулације коментаришући изјаву британског премијера Дејвида Камерона о томе како ће поздравити брегзит.

– Русија није имала никакав утицај на одлуку Британије. Камеронове тврдње нису имале никакво утемељење. Када је реч о исходу гласања, верујем да је британским грађанима јасно зашто се ово догодило. Нико не жели да храни и субвенционише слабије привреде, издржава друге државе и читаве народе. Људи желе да буду независнији – рекао је руски председник.

Брегзит ће имати и позитивне и негативне последице по Русију и свет, додао је он, али та ситуација ће се поправити у блиској будућности.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да ће се Русија, после оваквог исхода референдума у Британији, потрудити да ојача економске и политичке везе са Србијом.

Фото: Ју тјуб
Фото: Ју тјуб

Геополитика

– Објективно, Москва ће сад више да се занима Србијом. Нашој земљи је овим повећан геополитички значај и ми смо потребнији ЕУ него она нама како би доказали спроводљивост концепта. С друге стране, Русија ће се трудити да појача везе, економске и политичке, са Београдом. Брегзит је указао на проблеме у ЕУ, на шта и Путин сада скреће пажњу – оценио је Анђелковић.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да брегзит неће утицати ни на односе са ЕУ, ни на односе с Русијом.
– Русија је сигурно задовољна, Србија им сада јесте интересантнија, али не треба очекивати неки чаробни штапић. Москва се ни до сада није превише претргла око Београда, али чињеница је да нам треба боља сарадња с Кином и Русијом. Европски пут је ћорсокак, а сад ће то бити у још већој мери.

Велика корист за руску привреду: За 24 сата Русији 2,46 милијарде долара

Русија је рачуноводствено приходовала 2,46 милијарди долара у протекла 24 сата због одлуке Велике Британије да напусти Европску унију, преноси портал Интелињуз. Русија је од 2006. године нагомилала огромне резерве злата, а цена тог племенитог метала је, на вест о „брегзиту“, знатно скочила. Међутим, удео фунте у девизним резервама Русије је исто тако велики, а њена вредност је данас драстично пала по објављивању резултата референдума.

Захваљујући „брегзиту“, Русија је на златним резервама зарадила 3,7 милијарди долара, а њихова вредност је почетком ове недеље износила 54 милијарде долара. Нажалост, највећи део те зараде је одмах нестао због суноврата вредности фунте, која је у електронском трговању, између затварања берзе 23. јуна и отварања 24. јуна, пала за 8,3 одсто.

 

Извор:Курир