loading...
Издвајамо Русија

РУСИ ПОРУЧУЈУ: Не увлачите Црну Гору у НАТО, биће последица по европску безбедност!

МОСКВА – Посланици руске Државне думе су озбиљно забринути због политике увлачења Црне Горе у НАТО, што уноси раскол у црногорско друштво и ствара висок степен социјално-политичке напетости у тој земљи.

Нацрт обраћања, које је предложио Комитет за међународна питања, Дума усвојила јуче на пленарној седници.

– У циљу спречавања даљег развоја најнеповољнијег сценарија у Црној Гори, посланици Државне думе се обраћају са свесрдним апелом парламентарцима држава чланица НАТО-а да постану свесни поседица по европску безбедност у случају ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у и да подрже захтеве најкрупнијих опозиционих снага Црне Горе усмерене на одржавање општенародног референдума, остављајући грађанима те земље да слободно изаберу своју будућност – наводи се у тексту обраћања.

Осим тога, у обраћању се наводи да треба активирати непосредан дијалог у оквиру билатералних парламентарних контаката и у Парламентарној скупштини ОЕБС-а у вези са размештањем америчких система противракетне одбране на територији земаља источне Европе и политиком ширења НАТО-а у источној и југоисточној Европи.

То је опасна политичка линија, која у својој бити није усмерена на одбрану, него на распиривање новог хладног рата, сматрају у Думи. Они предлажу да у дијалогу посланици заједнички оцене могуће последице и формулишу предлоге усмерене на стварање услова који погодују попуштању међународне тензије.

Дума је подржала идеју о формирању Балканског савеза неутралних држава, за коју се у Црној Гори залаже Демократски фронт. Посланици Државне думе поздрављају иницијативу балканских политичара о стварању такозваног Балканског ванблоковског савеза, уз учешће Србије, Црне Горе, Македоније и БиХ као неутралних суверених држава са циљем да он постане темељ архитектуре регионалне безбедности, наводе из руског парламента.

 

 

Извор: Срна