Издвајамо Православље

РУСИЈА не жели “ПРАВОСЛАВНОГ ПАПУ”!

Кao што се и очекивало, Синод Руске православне цркве одлучио је да предложи одлагање Православног сабора на Криту, који је требало да се одржи од 18. до 26. јуна. У саопштењу Синода се каже да би Сабор требало одложити због одлуке више аутокефалних цркава да не дођу на Крит. У Москви упозоравају да би одржавање крњег сабора могло да доведе до раскола међу православнима.

У Москви су поручили да, ако на Криту не буде Антиохијске патријаршије, Грузијске, Бугарске и Српске православне цркве, тада ни Руска православна црква неће доћи на заказани скуп.

Други човек Руске православне цркве, задужен за међународне односе, митрополит Иларион, казао је да Васељенски сабор не би смео бити место поделе цркве.

За разлику од руководстава цркава које шаљу дипломатске мирољубиве поруке о тражењу компромиса, аналитичари у Москви отворено пишу о суштини спора с васељенским патријархом Вартоломејом. Москва и Цариград одавно не могу да се договоре о томе под чијом су хијерархијом православне цркве у Естонији и Финској. Осим тога, споре се Антиохијска и Јерусалимска црква око хришћана у Катару, у Грузији је проблем са православном црквом у Абхазији и Јужној Осетији. Српска православна црква има спор са македонском црквом. Постоји још десетак непризнатих православних цркава, а ни аутокефалност Америчке православне цркве нису сви признали.

Васељенски патријарх Вартоломеј заузео је позицију да сарађује са свима. Не само у Русији, већ и у Бугарској, као и одређени број свештеника у Грчкој, Вартоломеја критикују да хоће да себи присвоји позицију у православном свету која би била слична оној коју има папа код католика.

Већина одсутна

Жеља васељенског патријарха да по сваку цену спроведе сабор на Криту може да буде само контрапродуктивна, јер неће решити ниједан проблем. Лако се може већ сада израчунати да представници највећег броја православних верника ипак неће доћи на тај скуп. Због насталог спора могу да ликују само они који имају спорове са аутокефалним црквама.

 

Извор:Б. Влаховић / Новости

Loading...
loading...
Loading...