loading...
Издвајамо Русија Свет

РУСИЈА ОТКРИВА – Без тајни: Руска база података укључује и војне сателите САД

Русија планира да објави каталог са подацима о сателитима који круже око Земље, укључујући и америчке војне сателите, рекао је шеф руске делегације на 59. заседању Комитета УН о коришћењу свемира у мирнодопске сврхе Виктор Шилин.

Руска платформа биће пандан платформи НОРАД-а (Команди ваздухопловне одбране Северне Америке), преноси руски лист „Известија“.

Међутим, поред праћења не само војних сателита и свемирског отпада, руски каталог ће садржати и податке које САД држе у тајности.

Тако на пример, америчка платформа не пружа податке о својим одбрамбеним сателитима, али ни о сателитима својих савезника Француске, Немачке, Израела и Јапана, док се на њој налазе руски војни сателити.

Москва је предложила да се националне базе података споје у један каталог који би био доступан свима који су активни у свемиру. Таква платформа пружила би информације о потенцијалним опасностима за сателите и објекте на Земљи, као и о могућим опасностима од ракетних лансирања.

Како наводе извори из УН, руски предлог је подржала Кина, али нису подржале и САД.

„САД желе да сачувају свој монопол у регулисању космичког саобраћаја, али и не желе да податке о својим објектима у свемиру учине јавним“, наводи неименовани извор.

„Американци можда брину због обелодањивања података о њиховим војним сателитима, али ће се то пре или касније догодити“, рекао је Шилин.

Сједињене Америчке државе Кину и Русију сматрају могућим ривалима у свемиру. Према Пентагону, Москва и Пекинг разрађују своју присутност у свемиру, док САД заостају.

Москва је у више наврата позвала на демилитаризацију космоса.

Руске и кинеске власти су 2008. године предложиле међународни споразум како би се спречило распоређивање оружја у свемиру, али су америчке власти предвођене председницима Џорџом Бушом и Бараком Обамом стално одлагале почетак преговора и закључивање таквог уговора.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у априлу рекао да Русија неће распоређивати оружје у космосу. Министарство је упозорило да би размештање нуклеарног оружја у свемиру могло изазвати неконтролисану трку у наоружању.

Русија је крајем прошле године поднела Генералној скупштини УН нацрт резолуције о демилитаризацији у свемиру, али је тај документ блокирао Вашингтон.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...