loading...
Издвајамо Русија

РУСКИ ДИПЛОМАТА УПОЗОРИО НАТО: Не јачајте снаге на Црном мору или…

Високи руски дипломата упозорио је данас НАТО да не јача своје снаге на Црном мору, нагласивши да би такав потез поткопао регионалну безбедност и додатно пореметио односе Москве са Северноатлантском алијансом.

“Уколико буде донета одлука о формирању сталних снага, то ће наравно дестабилизовати ситуацију, јер то море не припада НАТО-у”, рекао је високи званичник руског Министарства спољних послова Андреј Келин, пренеле су руске агенције.

Ројтерс подсећа да су руски државни медији раније овог месеца известиле да је амерички разарач “Ју-Ес-Ес Портер” ушао у Црно море ради рутинског размештања, што је, како су агенције навеле, изазвало додатну љутњу у Москви јер је тај брод недавно опремљен новим ракетним системом.

У складу са Конвенцијом из Монтреа, земље које не излазе на Црно море не могу да држе своје ратне бродове у том мору дуже од 21 дан, наводи британска агенција, подсећајући да на то море излазе чланице НАТО-а Турска, Румунија и Бугарска, док Русија има своју црноморску флоту са базом у Севастопољу.

“Црно море нема никакве везе са Алијансом. Не мислим да би то поправило наше односе са НАТО-ом”, истакао је Келин.

Он је то рекао уочи самита НАТО-а у Варшави који ће бити одржан следећег месеца, у тренутку када су односи између Русије и Алијансе изузетно напети због улоге Москве у украјинској кризи, закључује Ројтерс.

 

Извор:Танјуг