Издвајамо Србија

РУСКИ ОФИЦИР ОТКРИО ИСТИНУ СВЕТУ: Војска Републике Српске није гранатирала Маркале!

ХАГ – У наставку хашког процеса Ратку Младићу, сведок одбране Андреј Демуренко изјавио је јуче да Војска Републике Српске (ВРС) није могла испалити минобацачку гранату која је, у августу 1995, испред пијаце Маркале убила и ранила десетине грађана Сарајева.

Loading...

Руски пуковник Демуренко био је у то време начелник штаба Унпрофора у сектору Сарајево и учествовао је у истрази о експлозији. „Маркале нису биле погођене минобацачком гранатом”, рекао је Демуренко, сугеришући да је испред пијаце могла бити постављена и даљински активирана мина или граната, која би имала исти учинак и оставила исти кратер на тлу као пројектил испаљен из минобацача.

Према оптужници, гранату која је 28. августа 1995. на улици испред Маркала убила 43, а ранила 75 особа, испалила је ВРС са положаја око града. Демуренко је посведочио да је на Маркалама био два сата после експлозије. Када се вратио у штаб Унпрофора, како је нагласио, био је изненађен изјавом представника међународних снага који је окривио босанске Србе, иако је истрага била у току. Демуренко је тврдио да је Унпрофор, потом, из балистичких резултата истраге о експлозији на Маркалама, за које је сугерисао да су били исправни, намерно извео погрешан закључак да је ватра отворена са положаја ВРС.

„Они су истрагом утврдили само угао пада гранате и правац из којег је долетела и сместа су упрли прстом на такозване агресоре”, казао је Демуренко. На основу правца из којег је граната, по истрази Унпрофора, долетела, руски пуковник је, узимајући у обзир снагу експлозивног пуњења гранате, прорачунао да је пројектил могао бити испаљен са три положаја ВРС око града, али и са исто толико положаја Армије БиХ ближих граду.

Како је посведочио, Демуренко је затим, уз дозволу команданта Унпрофора, обишао сва три положаја ВРС и утврдио да је са њих било немогуће испалити минобацачку гранату на подручје Маркала или уопште употребити минобацач. Ти положаји били су на стенама, на обронцима или у шуми, рекао је сведок, напомињући да ни на једној локацији није пронашао никакве трагове испаљења.

Своју тврдњу, Демуренко је поткрепио и речима да би гранату, да је била испаљена са српских положаја, морали регистровати специјални радари Унпрофора. Младићева одбрана приказала је у судници снимак на којем Демуренко, у лето 1995, шематски приказује и објашњава налазе своје истраге. Сарадник команданта Унпрофора претходно је пренео руском официру да штаб „плавих шлемова” неће ни прихватити, ни објавити његов извештај, зато што је противречио тврдњама међународних снага.

Пуковник Демуренко оптужио је команду и већину припадника Унпрофора у Сарајеву за пристрасност у корист босанских муслимана. Како је казао, они су веровали да су босански Срби „агресори” и да „желе да униште БиХ”. „ВРС није желела да уништи Сарајево, па чак ни све непријатељске јединице којих је било по целом граду”, оценио је руски официр.

Један део француских официра, по Демуренку, приватно је, међутим, веровао да су муслимани верски фанатици који нису били спремни да разумеју положај Срба, у уверењу да ће добити војну помоћ Запада и победити. Демуренко је изјавио и да је Унпрофор сумњао да Армија БиХ пуца из снајпера на сопствени народ, али да је то било тешко доказати, тим пре што је из команди наређивано да се истраге обуставе.

 

 

Извор: Политика

Loading...
loading...
loading...