Издвајамо Србија

ШИПТАРИ НАСТАВЉАЈУ СА ПРОВОКАЦИЈАМА: Ево шта су власти у Приштини забраниле СРБИМА за Видовдан…

Видовдански саjам књига, коjи jе требало да буде одржан од у Грачаници од 15. jуна до 1. jула отказан jе због забране преласка књига на српском jезику на Kосово и Mетохиjу.

ГРAЧAНИЦA – Видовдански саjам књига, коjи jе требало да буде одржан од у Грачаници од 15. jуна  до 1. jула отказан jе због забране преласка књига на српском jезику на Kосово и Mетохиjу.

Иако забрана косовског министарства званично важи само за школске уџбенике на српском jезику, на Kосово и Mетохиjу не могу ући ни књиге коjе нису школски уџбеници, саопштено jе тим поводом из Дома културе у Грачаници.

Поред благовремено достављеног захтева прво општини Грачаница, коjа jе 8. jуна захтев проследила косовском Mинистарству културе да омогући неометан прелаз књига преко прелаза Jариње, Mинистарство културе се 13. jуна огласило да ниjе надлежно да одлучуjе о томе, наводи се у саопштењу.

Цео поступак jе прешао у надлежност Mинистарства образовања, коjе се, опет, огласило да ни оно ниjе надлежно да одлучуjе о томе, те и цео „случаj“ вратило Mинистарству културе.

Jасно jе да су власти одлучиле да админстративним препрекама и изнуривањем спрече улазак књига, па ове године мали Саjам у Грачаници неће бити одржан, наводи се у саопштењу из Дома културе у Грачаници.

После три године одржавања Саjма у Грачаници, коjа нема ни књижару, приштинске институциjе су грађанима ове енклаве, надомак Приштине, одузеле право да, макар, петнаест дана буду међу књигама, додаjе се у саопштењу.

Искључиво о свом трошку и потпуно волонтерски Саjам jе организовао Ђуро Смуђа из Београда, jер jе, долазећи на Kосово и Mетохиjу, одлучио да на такав начин помогне изолованим српским срединама.

 

Извор: Танјуг

loading...
Loading...