loading...
Издвајамо Русија

Сорош пристао да финансира нови покушај обојене револуције у Москви

Шта је заједничко “Отвореној Русији” Михаила Ходорковског са Џорџом Сорошем – познатим међународним финансијским шпекулантом, мултимилијардером, рођеним у предратној Мађарској и оснивачем фонда под својим именом?

Пише: Алексеј Мартинов

На први поглед, чини се – ништа. Али, пажљивије гледајући, видећемо везу – једва приметну, али јаку као кевларсканит.

Ходорковски по старој навици свој новац, који му је преостао после свих конфискација, не воли да троши. А у Лондону јавно најављени пројекат још једне “руске револуције-2017” захтева озбиљна средства.

Сорош, као што је познато, такве “политичке” инвестиције реализује, и то врло радо.

Ствар је у томе што он није само међународни финансијски шпекулант, већ и познати инспиратор обојених револуција.

Од 1989. године, управо се Џорџ Сорош води као један од главних спонзора “плишаних” револуција у источној Европи.

Сорош је за свој грош спровео “ружичасту револуцију” у Грузији 2003. године. Истина, 2004. године, током”наранџасте револуције” у Украјини контролни пакет није успео да добије. Међутим, 2014. године је са задовољством компензовао неуспех од пре једне деценије.

У свим случајевима, резултат је исти: уништење државних структура и милионска добит структура које су под контролом Сороша, остварена на рачун пада валуте.

У последње време у пројекту припреме “свргавања режима у Русији” – два преваранта су се зближила. Обојица су авантуристи и обојица су спремни на злочин зарад страсти повезане са могућношћу гомилања капитала. А када су камате десетоструке, ту никакве кочнице не постоје.

Говорећи пре неколико дана код свог пријатеља на манифестацији “Отворене Русије”, старац Сорош је изјавио да предвиђа претварање Русије у светску силу. Истовремено је предвидео и рушење Европске уније.

Откуд овакви комплименти од, до јуче још, ватреног мрзитеља Русије и “путинског режима”?

Одговор је на површини. Џорџ Сорош је поново одлучио да игра на високе улоге. А његова нова игра је – Русија.

Треба напоменути да претходни пројекат познатог преваранта у Украјини убрзано пропада. Па, не могу све преваре да донесу хиперпрофит.

Чак и када се извуче уложено – и то је нешто.

Међутим, Џорџа Сороша ништа не може да поремети. Сигурно му не сметају ни противречности сопствених изјава.

У свом недавном чланку у британском листу The Guardian, он лежерно подиже хистерију у Лондону: наводно, “црни петак” ће вам се десити већ сутрадан након референдума, ако изгласате излазак Велике Британије из ЕУ!

Стари лисац припрема финансијско тржиште – “Британци ће изазвати пад фунте на ниво евра, и већина становништва ће једноставно осиромашити”.

Пре само две недеље, исти тај Сорош је јавно говорио да ће се “по свој прилици, ЕУ распасти због мигрантске кризе, континурианих тешкоћа са Грчком и потенцијалног изласка Велике Британије”. И да излазак Британије може изазвати општи егзодус, и распад Европске уније ће у том случају бити практично неизбежан.

На први поглед: две контрадикторне реченице. Неко ће у њима видети уобичајене игре једног шпекуланта. Међутим, Сорош зна свој посао.

У контексту изјава Џорџа Сороша о Русији и његових односа са Ходорковским, могуће је претпоставити да је Михаил Борисович у свом карактеристичном маниру одлучио да не троши свој ““поштено украдени” и једва сачувани новац на “револуцију у Русији”. По свему судећи, Ходорковски ради оно што она најбоље зна: наводи на плен “масног буржуја” Сороша.

Очигледно, успео је да убеди старца да уложи неколико стотина милиона и да ће револуција у том случају бити у њиховом џепу, а са њом и све остало, тако драго старчевм срцу: финансијско и берзанско тржиште велике земље. И, кредитна линија је већ отворена.

Први корак, по замисли концесионара, треба да се деси на предстојећим парламентарним изборима у септембру, на којима ће, како се обојица надају, успети да уведу доста својих кандидата у Државну Думу из лагера “Отворене Русије” Михаила Ходорковског.

У овом контексту постају јасни многи потези одбеглог продавца и бившег олигарха на међународној арени, који унутар руског политичког поља траже одређене кривине.

Ходорковски игра изузетно рискантно и изгледа да је кренуо на све или ништа. Али, његово блефирање са потенцијалним уништењем државе у Русији по моделу из 1917. и 1991. године врло ће брзо бити откривено, а тада ће му кућни притвор у безмало родном Краснокаменску изгледати као хотел на јужној обали Француске. Јер Сорош, преваре не прашта.

Друга ствар је што за самим Џорџом Сорошем одавно “плаче” америчко министарство правде. Међутим, за сада је Вашингтону стари преварант потребан. Ко ће иначе за САД одрађивати прљаве послове?

 

 

 

Извор: fakti.org

loading...