loading...
Издвајамо Русија Свет

СТРАХ ОД РУСКЕ ВОЈНЕ МОЋИ СВЕ ВЕЋИ – НАТО пакт: Не желимо сукоб са Русијом

Седиште НАТО пакта (фото:ЈуТјуб)

НАТО не тражи сукоб са Русијом и алијанса сматра да је потребан дијалог са руском страном да би се смањили ризици везани за војну активност, изјавио је шеф мисије НАТО-а у Украјини Александар Виников.

„Ми не тражимо сукоб и нови ’хладни рат‘. Али одговорни смо да штитимо своје грађане, готово једну милијарду наших грађана у земљама-чланицама НАТО-а. То и радимо… Што такође видимо у односу на Русију — постоји потреба за ширим дијалогом како би се смањили ризици у вези са војним активностима. Због тога смо недавно одржали састанак Савета НАТО—Русија и ускоро планирамо да одржимо још један“, изјавио је Виников у интервјуу за украјински лист „Севодња“.

Као што је раније је изјавио заменик министра спољних послова Русије Алексеј Мешков, наредни састанак Савета Русија—НАТО требало би одржати након варшавског самита. Према његовим речима, прво је потребно да се „размотре резултати варшавског самита и одлуке које ће бити донете на самиту“.

Самит НАТО-а у Варшави планиран је за 8. и 9. јул. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да би састанак Савета Русија—НАТО могао бити одржан већ после самита, а не пре њега како се сматрало раније.

 

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com