loading...
Издвајамо Православље

СВЕ О ОЦУ КАРЛУЦОСУ који ОРГАНИЗУЈЕ уништавање ПРАВОСЛАВЉА на Криту!

Нa Криту је почео рад такозваног Свеправославног Сабора. Том догађају, на којем су очекивани представници свих легитимних и канонских православних цркава, присуствују делегати само десет цркава, што чини мањину православног света. Разлог за то је – одустајање од учешћа Антиохијске, Грузијске, Бугарске и највеће, Руске православне цркве, будући да нису била отклоњена неслагања о низу питања, која су раније наглашавана.

Представници тих цркава, посебно Руске православне цркве, позивали су Константинопољску патријаршију да за извесно време одложи Сабор да би могли још једном да размотре спорна питања и  постигну међусобно разумевање. Тај позив није услишен.

Протојереј Александар Карлуцос, члан организационог одбора Великог Светог Сабора, на то је одговорио предлогом да се организује прелиминарно заседање у време саветовања.

„Нема никаквих инструкција за промену или одлагање датума Сабора. Они су молили да се организује предсаборски сусрет 17.  јуна и ми сматрамо да ће они доћи на тај састанак. Ми смо црква љубави и прихватамо сваког”.

Откуд таква журба и одсуство жеље да се прихвати компромис? Одговор ће бити јасан ако сагледамо личност поменутог оца Александра.

Отац Алекс Карлуцос по звању је – обичан протопресвитер. Међутим, то му не смета да буде један од најутицајнијих људи у Константинопољској патријаршији. Грчка штампа у САД назива га „свемогући Отац Александар Карлуцос, којег лично познају председници. Они му се љубазно обраћају са – оче Алекс”.

Називају га и сивом еминенцијом Архидиоцезе Константинопољске патријаршије у Америци.

„Макијавели – својеврсни папски легат у Америчкој архиепископији. У ствари, он је човек који стоји иза свега”.

Отац Алекс живи у Њујорку. У гркој православној Архиепископији Америке он одговара за односе са јавношћу, такође је духовни саветник реда Светог Андреја Првозваног и извршни саветник фонда „Faith: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism”.

Шта се крије иза назива тих организација које неупућенима нису познате?

Ред Светог Андреја је – удружење такозваних архонта Константинопољске патријаршије. Сада је архонт – почасна титула коју Константинопољски патријарх додељује световним лицима. По правилу, ту титулу добијају најбогатији чланови грчке православне општине и разни преваранти који желе да удовоље својој гордости (на пример, бивши председника СССР-а, Михаил Горбачов).

„Faith: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism” је – приватни фонд, чији је циљ финансирање институција грчке православне архиепископије Америке. Тај фонд је такође један од инструмената америчког утицаја у самој Грчкој.

Отац Алекс Карлуцос добро је познат по својој повезаности са грчком америчком заједницом, посебно са америчким милијардерима грчког порекла. Новинар Џастин Франгали, аутор биографије бившег архиепископа Спиридона у Америци током 90-их, назива оца Александра „благајником Патријарха”.

Почев од 90-их, отац Александар усмерио је у своје руке управљање токовима новца који из САД иде у Константинопољ. Фактички, то је највећи део новца од којег и живи Фанар.

Приливи који долазе од малих парохија из саме Турске или Грчке незнатни су у поређењу са новцем који долази од богате грчко-америчке заједнице. То је оца Александра претворило у најважнијег човека у грчкој православној Архиепископији Америке и дало му јединствен инструмент за притисак на свештенство.

Према подацима часописа „Епикера”, он је одиграо одлучујућу улогу у свргавању енергичног и утицајног јерарха Америчке Архиепископије, Јакова, који је 1995-1996. покушао да Архиепископију изузме из јурисдикције Константинопољске патријаршије. Самим тим он је за Константинопољску патријаршију сачувао тако важан извор средстава и утицаја као што је Америчка Архиепископија.

И грчки политички кругови подржавају односе са њим, као и многи индустријски кланови и породица Ангелопулоса.

Међу политичарима који су са њим повезани, часопис наводи породицу Мицотакиса (посебно Дору Бакојани која је била на функцијама градоначелника Атине и министра иностраних послова у влади Костаса Караманлиса, као и самог Константина Мицотакиса – премијера Грчке од 1990-1993.).

Карлуцос је обезбеђивао њихово повезивање са кланом Буш, од којих он нарочито добро познаје Буша-старијег. Међутим, према писању часописа са њим су повезани и Јоргос Папандреу и Антонис Самарас.

На инсистирање Карлуцоса, овог другог су неколико пута спасавали из неприлика утицајни амерички предузетници грчког порекла, поред осталих Алекс Спану.

Часопис „Kourdisto Portokali“ саопштава да је управо о. Александар помогао премијеру Грчке Алексису Ципрасу да успостави контакте у САД. Раније је Ципрас иступао као опонент САД и организовао антиамеричке протесте. У замену за проамеричку оријентацију – Грцима су обећане инвестиције.

Поред осталог часопис наводи да је амерички предузимач грчког порекла А. Манатос, други човек по утицају у грчком лобију у САД, био спреман да подржи владу Ципраса. Манатос заступа интересе САД и Израела, који су настројени на трговачки рат са Немачком.

Oтац Александар живи у кући која вреди 700.000 долара у елитном делу Њујорка, Саутемптону. Његов најближи комшија у том кварту богаташа је – Џорџ Сорош. Он је такође блиско повезан са фармаколошким магнатом Мајклом Џахарисом и козметичким магнатом Џорџом Џоном Ледесом, у добрим односима је и са бившим шефом ЦИА Џорџом Џ. Тенетом који има грчко порекло.

Године 2003. Џ. Тенет је добио награду за изузетна достигнућа од фонда Leadership 100 Endowment, чији је извршни директор био отац Александар. Турска штампа наглашава да отац АлексКарлуцос познаје ФетулахаГилена, лидера турских исламиста који живи у САД и ради за америчке обавештајне службе.

Карлуцос одговара за везе Америчке Архиепископије са свим огранцима власти у САД. Без обзира на своје републиканске ставове, он одржава добре односе са Џо Бајденом и са Хилари Клинтон (преко свог блиског пријатеља, мултимилионера Џона Катсиматидиса). Барак Обама такође добро познаје утицајног свештеника.

Разуме се да је отац Александар – ватрени екумениста и пропагатор „јудео-хришћанских вредности”.

Веома специфичан круг познанства личности која нас је заинтересовала омогућава да се у оцу Александру види не само лобиста  финансијских интереса Константинопоља у САД, него и личност која је одговорна за лобирање интереса САД преко Константинопољске патријаршије.

Сада је Константинопољ фактички талац САД. То што се о. Алекс Карлуцос налази у организационом одбору Критског Сабора потврђује жељу америчких специјалних служби да преко свог човека директно управљају његовим одржавањем.

 

Извор: Факти.орг превела Ксенија Трајковић

loading...