Издвајамо Србија

ТАХИРИ: Сваки покушај градње српских кућа у Звечану, биће законски заустављен!

Косовска министарка за дијалог са Србијом Едита Тахири оценила је у уторак да је пројекат изградње повратничког насеља “Сунчана долина” у Звечану чисто политички, и упозорила да ће сваки покушај градње бити законски заустављен, пише приштинска штампа.

– Градња коју Србија планира на северу Косова представља мешање у унутрашње ствари наше државе… Уз све то, овај тип пројекта је чисто политички и намера му је да наруши етничку структуру на северу Косова – рекла је Тахири у интервјуу за “Епока е Ре”.

У четвртак су у Звечану директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Дјурић и председник привременог општинског органа Иван Тодосијевић положили камен темељац за изградњу повратничког насеља “Сунчана долина” за око 1.500 прогнаних Срба.

Насеље са 300 стамбених јединица и пратећим објектима, од вртића до тржног центра, требало би да буде изграђено за годину.Полагање камена темељца за изградњу тог насеља била је ударна вест у приштинским листовима на албанском језику, који у том пројекту виде почетак “колонизације” и “повратак Србије на Косово”.

Премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа саопштио је након постављања камена темељца да је изградња насеља у Звечану намењеног расељеним Србима незаконита и да неће бити дозвољена док надлежне институције не буду дале дозволе за то.

 

Извор: Танјуг

loading...
Loading...