Издвајамо Русија Свет

ТАЈНИ ПЛАН МЕРКЕЛОВЕ РАЗБЕСНЕО ВАШИНГТОН: Немачка укида санкције Русији

Немачка канцеларка хоће да у јулу ублажи ЕУ ембарго Русији, уведен 2014. због кризе у Украјини. За почетак ће укинути забрану на путовања, а у новембру и све остале мере, тврди немачки “Шпигел”.

Немачка канцеларка Ангела Меркел са својим сарадницима кује тајни план да руском председнику Владимиру Путину укине санкције, које је његовој земљи ЕУ увела 2014. због кризе у Украјини, пише “Шпигел”.

Према наводима тог листа, Меркелова предлаже да се за почетак ублажи ембарго Москви, који би затим био укинут најкасније до новембра.

Немачка канцеларка се налази на мукама јер у јулу санкције Русији треба да буду или продужене на шест месеци или укинуте.

Она је под притиском јер се све више држава чланица ЕУ и европских бизнисмена противи продужењу ембарга, док, с друге стране, САД инсистирају на њима.

Како немачка штампа наводи, Меркелова је пронашла соломонско решење.

– Иза кулиса немачки политичари раде на плану да прво олакшају санкције Русији у замену да Москва помогне у организацији локалних избора на истоку Украјине. Реч је о подизању забране на путовања и продужењу санкција у јулу на само три месеца, уместо као до сада на шест. Након истека тог рока, већ у новембру, ембарго би могао да буде потпуно подигнут – наводи “Шпигел”.

Лист додаје да би на тај начин Меркелова с једне стране успела да сачува јединство ЕУ, чије су чланице дубоко подељене око продужења санкција Москви. С друге стране не би се замерила ни Америци, која чврсто инсистира на томе да санкције остану на снази до даљег.

Штајнмајер и Јункер у акцији!

Да се припрема терен за подизање ембарга Русији, сведоче и недавне изјаве високих немачких званичника.

– Одувек сам сматрао да санкције нису циљ саме по себи. О олакшању ембарга можемо да разговарамо кад видимо прогрес у Украјини, према тачкама мировног споразума из Минска – навео је прошле недеље шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

О томе да би санкције могле ускоро да буду подигнуте сведочи и намера председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да посети Русију 16. јуна.

Он би тада требало да присуствује Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Уколико оде у Русију, биће први званичник неке ЕУ институције који је посетио ту земљу од када су јој уведене санкције.

– Одлазак Јункера у Русију значи отопљавање односа између Брисела и Москве. Многи мисле да га тамо шаље Меркелова са порукама за Владимира Путина. Верује се да ће Јункер и Путин у Санкт Петербургу договорити услове за подизање санкција Русији – наводи неименовани званичник из Брисела.

Амери бесни!

С друге стране, Јункеров одлазак у Русију разбеснео је Американце.

– Америчка администрација и председник Барак Обама очекују да ЕУ у јулу продужи санкције Русији на још шест месеци, упркос растућем протесту европских политичара и бизнисмена. Међутим, Вашингтон страхује да ће Јункеров одлазак у Русију оснажити Путинову позицију пред кључно гласање о продужењу ембарга Москви. Због тога је шеф Европске комисије под јаким притиском САД – навео је дипломатски извор из Вашингтона за амерички магазин “Политико”.

 

Извор: Информер

loading...
Loading...