loading...
Издвајамо Русија Свет

ЦАР ПУТИН СПУСТИО УМИШЉЕНОГ СУЛТАНА ЕРДОГАНА: Турска не може да преживи без Русије

Владимир Путин (фото: kremlin.ru)

Дан пошто је турски председник Ердоган упутио извињење Владимиру Путину због обарања руског авиона прошле године, два председника су у телефонском разговору изразили одлучност да оживе међусобне односе. Поводом тога, руски портал Вестник Кавказа износи мишљење водећих руских аналитичара о будућности руско-турских односа.

Руски председник Владимир Путин је најпре примио писмо од турског председника, у коме се турски лидер извинио због обореног руског авона и изразио саучешће породици преминулог руског пилота. Ергодан је изнео уверавања и да ће Турска учинити све да се обнове традиционално пријатељске односе са Русијом.

Генерални директор Института за Каспијског сарадњу, политиколог Сергеј Михејев је за портал Вестник Кавказа о могућем значењу ових корака каже да извињење турског председника значи да је став Русије био исправан, и да је то морална победа за Русију.

“Ердогана је у ствари, признао да је загризао више него што може да прогута. Нико не зна колико је поступак Турске искрен, али важно је да се Ердоган сложио у вези испуњавања руских услова и рекао да жели да нормализује односе. Процес преговора може почети, а видећемо шта ће се десити. Русија је сада у повољнијем положају, јер је Турској много потребнији поправак односа. Нека они сада размишљају о томе како да преговарају са Москвом”, објаснио је Михејев.
Овај експерт је подсетио да се после сукоба са Русијом, Ердоган нашао и на супротној страни од Европе, а САД и НАТО га нису подржали.

“Турска једноставно нема снаге да игра такву ризичну игру. Ердоган је ишао на све или ништа и изгубио. Модерна Турска није Отоманско царство, што значи да су турском председнику потребни компромиси”, рекао је он, истичући да је та потреба потврђена и потписивањем споразума о нормализацији односа са Израелом, које се десило скоро истовремено са писмом Путину.

“Али, упркос извињењу, бесмислено је да Анкара рачуна да ће се Русија претварати да се ништа није десило. Преговарачки процес ће ускоро почети, али би било неразумно очекивати да ће Русија престати да предузима акције у Сирији и све заборавити. Москва ће вероватно прихватити извињење, али односи Русије и Турске неће бити као и до сада”, закључио је Михејев.
Генерални директор Института за спољнополитичке студије и иницијативе, и саветник генералног директора “Руссиа Тодаy”, Вероника Крашенињикова је за Вестник Кавказа рекла да би Ердоганово извињење било природно у новембру 2015. а да је питање зашто је он то урадио сада.

“Јасно је да Ердоган има веома компликоване односе са Вашингтоном и Европом. У земљи траје грађански рат против Курда, а односи са Русијом су на најнижој тачки у модерној историји. Дакле, по свему судећи, Ердоган је био приморан да направи тај корак, али шта је иза тога? Извињење је свакако добра ствар, али то није једини руски захтев Турској. Свесни смо да у последњих неколико година Анкара обезбеђује војну подршку терористичким организацијама у Сирији и на Блиском истоку, знамо да Анкара подржава сепаратисте међу кримским Татарима, да је склопила савез са Кијевом ради дестабилизације ситуације на Криму. Знамо и о активностима Турске у Централној Азији. Турска делује међу екстремистима на Кавказу и многим руским регионима са муслиманским становништвом, а то крије иза религије. Дакле, није могуће вратити се на раније односе са Турском, и треба решити низ суштинских питања ” рекла је Крашенињикова.
Михаил Мејер, председник Института за Азију и Африку Московског државног универзитета М.В. Ломоносов је за Вестник Кавказа истакао да Русија и Турска имају да пређу дуг пут до пуне сарадње, а да је извињење показало истинску спремност Анкаре да нормализује односе. “Сада је питање да ли је Москва спремна да заборави на све и да почне од нуле. Политика је сложена и потребно је имати много опрезнији приступ овом питању. Надам се да ће се током преостале половине године пронаћи довољно могућности да се реше односи”, истакао је он.
Мејер је опрезан по питању телефонског разговора два председника који је одржан данас. “Не мислим да су рекли ” хајде да заборавимо све”. Изгледа да ће бити више опрезности, али верујем да је Русија добила оно што је желела”,рекао је.

Он је признао да није очекивао тако нагли обрт Турске. “Нисам мислио да ће Анкара променити своју одлуку и изразити жељу за помирењем, напротив, очекивао сам да ће ситуација трајати неколико година. Можда ова година за Турску није добро време за извињење. ЕУ је прилично оштро одбила Ердогана, а укупна реакција западних сила је показала да његов курс у спољној политици није добио одобрење. Тако се за Турску створила двострука невоља”.
Он је открио да, у међувремену, обнова односа на нивоу научника и стручњака траје већ неколико месеци. “Био сам у Турској недавно, и говорио сам на конференцији заједно са руским и турским научницима, тако да сам схватио да је одређени помак направљен већ у априлу. Свакако да је време пролазило неочекивано брзо, али сада видимо да је процес заиста почео. Ипак, верујем да је Ердоган схватио да је заиста направио неке погрешне кораке и погрешне акције” закључио је Мејер.

 

 

 

Извор: kurir.rs / Vestnik Kavkaza – priredio M. Đorđević

loading...