loading...
Издвајамо Русија Србија

У ИНАТ НАТО ПАКТУ И ЕУ: Братска сарадња Србије и Русије – “Дани Москве у Београду”

спојене заставе Србија-Русија (фото:пиззап)

„Дани Москве у Београду“ биће одржани од 3. до 7. октобра. Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин очекује да ће током манифестације једна београдска улица понети име чувеног руско-српског архитекте Николаја Краснова.

Прошле године потписан је споразум о сарадњи два града, а круна те сарадње биће „Дани Москве у Београду“, али и „Дани Београда у Москви“ који ће бити одржани наредне године у руској престоници.

Реч је о културно-пословној манифестација која ће бити још једна прилика да се учврсте добри односи два града, али и Србије и Русије.

„Циљ манифестације је да кроз пословни форум окупимо што већи број привредника из Русије и Москве, да представимо потенцијале и инвестиције које имамо у Београду. Очекујем велики број грађана на тој манифестацији. Очекујем да направимо велики број договора. Много ће нам помоћи што ће ’Ер Србија‘ кренути од јуна да лети за Санкт Петербург“, нагласио је градоначелник Београда.

Москва и Русија Београђанима ће се приближити кроз несвакидашњи, изузетно богат културни програм, а најважнија ће бити размена пословних искустава, каже за Спутњик амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

„У пословној размени искустава биће речи о транспорту, инфраструктури и уређењу јавних простора, као што су паркови, обале, центар града. Очекујемо пословну сарадњу, контакте између компанија, а посебан нагласак ће бити на представљању туристичког потенцијала Београда и Москве. Расте посећеност туриста Москви, прошле године било их је 17 и по милиона. Ми се надамо да ће ово за Београд бити важан догађај, повећање туристичких потенцијала је и за Београд врло важна ствар“, каже амбасадор Чепурин.

Културни део манифестације „Дани Москве у Београду“ одвијаће се на неколико локација у граду. Амбасадор Чепурин за Спутњик открива детаље програма.

„Из Москве ће доћи класична музика, биће одржан филмски фестивал, различити програми очекују нас у Градској библиотеци. У Кнез Михајловој улици биће одржана изложба фотографија, као и изложба радова руског вајара Вадима Сидура. Ми се надамо и догађају у вези са променом назива једне београдске улице која ће понети име познатог руско-српског архитекте Николаја Краснова“, каже амбасадор Чепурин.

Градоначелник Београда Синиша Мали, који после посете Москви није крио одушевљење парком „Горки“, најавио је после сусрета са руским амбасадором да ће ребалансом буџета, који је заказан за 22. јун, бити донета одлука да се уради пројекат парка Ушће, по угледу на чувени московски парк.
„Апсолутно сам одушевљен ’Парком Горки‘ и начином на који је Москва створила живот у том парку. Тај парк није само мртво зеленило, већ имате велики број терена за децу, спортских терена, догађаја, возића, који чине тај део Москве живим. Ми ћемо управо у сарадњи са људима који су осмислили и градили ’Парк Горки‘ радити на пројекту осмишљавања парка Ушће. То је велика ствар за нас, проширићемо трамвајски и направити пешачки мост и спојити обале“, рекао је градоначелник Београда.
„Дани Москве у Београду“ имаће и спортски део програма, а главни спортови биће ватерполо и кошарка.

 
Извор: rs.sputniknews.com