Издвајамо Свет

УЈЕДИЊУЈУ СЕ ВОЈСКЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Почиње стварање ЕВРОПСКЕ ВОЈСКЕ!

Застава ЕУ (фото:Јутјуб)

Британски премијер Дејвид Камерон је најавио да одобрава креирање Европске војске, што је корак ближе ка уједињавању војске Европске уније.

Loading...

Камерон је рекао да је спреман да пошаље ратни брод краљевске морнарице у мисију Оп Софија, што су многи војни стручњаци означили као сигуран корак ка стварању Европске војске.

Бивши премијер Ник Клег је 2014. године рекао да је идеја о стварању такве војске „опасна фантастика“. Како то да премијер Дејвид Камерон не размишља на тај начин?

Влада Велике Британије је навела да ће затражити одобрење од УН за слање брода који ће терати чамце са мигрантима и оружјем који се буду упутили ка ЕУ када летња сезона почне.

Тај потез је део Операције Софија која је одобрена у мају 2013. године, а која има за циљ очување граница ЕУ.

Из владе Велике Британије наводе да су одлучили да се умешају јер сада постоји повећани ризик да се терористи Исламске државе шверцују међу мигрантима покушавајући да уђу у Велику Британију.

Проблем је што је премијер Камерон са оваквим потезом закаснио најмање годину дана јер је већ навелико познато да су терористи ИСИС-а већ активни у камповима у Калеу и Данкирку.

Велика Британија планира да пошаље или бродове које ће користити либијска обалска стража или бродове са наоружаним командосима краљевске морнарице ради пресретања пловила.

Овакав потез представља почетак друге фазе мешања британске војске у Операцију Софија, а трећа фаза подразумева слање копнене британске војске у северну Африку с циљем борбе против ИСИС-а.

Већ је неко време познато да су ови потези планирани, али нису били званично одобрени све доскора.

С изјавама премијера Камерона, то се променило. Друга фаза је званично одобрена и Велика Британија ће учествовати у њој.

Иако врховна команда НАТО-а нема више живаца за интервенције у Либији, врховна команда ЕУ и даље инсистира на решавању тог проблема.

Сви већ знају какав је хаос до сада изазвао рат у Либији, а чак је и председник Обама признао да је интервенција с циљем свргавања председника Гадафија била огромна грешка.

Оно што је очигледно јесте да званична потврда слања британске војске у северну Африку представља доказ да постоји велика тежња ка стварању комбиноване Европске војске и да ће европски парламенти покушати да створе такву војску до 2025. године.

Сви они који се противе изласку Велике Британије из Европске уније би требало да предоче ове чињенице британској јавности како би они знали у шта се упуштају.

 

Извор:Wебтрибуне.рс

Loading...
loading...
loading...