Издвајамо Србија

ЗАПАД ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: Креће војно савезништво и већа сарадња Србије и Кине!

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић потписао је у Пекингу са начелником Генералштаба Народноослободилачке армије Кине генералом Фанг Фенгхуејем споразум о донацији нашој војсци у вредности од 30 милиона јуана, односно око пола милијарде динара, саопштило је Министарство одбране.

Loading...

Реч је о највећој кинеској донацији Војсци Србије од НОА Кине, која је и претходних година нашој војсци даровала вредну интендантску и информатичко-биротехничку опрему, санитетска возила и опрему за реаговање у случају елементарних непогода.

Начелник Генералштаба ВС је кинеском колеги захвалио на вредној донацији и истакао да је Војска Србије заинтересована за наставак и продубљивање војно-војно сарадње, посебно имајући у виду интензивирање политичке, економске и војноекономске сарадње Србије и Кине.

Генерали Диковић и Фанг су разговарали о могућностима за извођење заједничких војних вежби, усавршавању припадника двеју војски у војним образовним институцијама у Србији и Кини, заједничком учешћу у мировним операцијама, као и о сарадњи у области војног здравства, атомско-биолошко-хемијске одбране и сајбер безбедности.

Делегација Војске Србије је јуче посетила елитну Трећу гардијску дивизију, задужену за одбрану Пекинга, данас – Академију АБХО, док ће сутра у Шангају посетити Другу војномедицинску академију, најважнију институцију кинеске војске за образовање у области медицинских наука.

 

Извор: Политика

Loading...
loading...
loading...