loading...
Издвајамо Србија

ЗАПАД ОПЕТ РЕЖИРА СУКОБЕ НА БАЛКАНУ: Нови Дејтон или ће поново бити рата!

БЕОГРАД – Стивен Мејер, бивши заменик шефа ЦИА за Балкан, забринуо је све изјавом да ће под снажним утицајем Америке на Балкану доћи до промена граница.

Милован Дрецун, народни посланик и шеф Одбора за безбедност Скупштине Србије, каже да ове изјаве треба озбиљно схватити јер их изговара човек који је и сам деведесетих година учествовао у прекрајању граница тадашње СФРЈ.

– Ово је заиста реално, нарочито када се узме у обзир чињеница да је и Роберт Гелбард, саветник председника САД Барака Обаме, раније изјавио да прича о границама на Балкану није завршена, тако да се може свашта очекивати – каже Дрецун и додаје да ће до прекрајања доћи приликом директног обрачуна великих сила.

– Приметно је да САД све интензивније покушавају да отерају Русију са Балкана, а питање је колико ће се снажно Москва противити тим нападима – каже он.

Према његовим речима, постоје два сценарија за проналажење решења на Балкану, један је одржавање међународне конференције за Балкан, а други је решење насилним путем.

– Судар Русије и САД на Балкану биће од великог значаја за геополитичку слику Балкана. Мислим да ће нас то довести до одржавања међународне конференције на којој би се одредила судбина постојећих граница, као и решило питање БиХ, КиМ, Македоније, али и дефинитивно решило питање аспирација Тиране о стварању велике Албаније. Приметно је деловање исламских екстремиста. Они су заиста претња за мир и стабилност у региону, а они тренутно највећи хаос могу изазвати у Македонији. У сваком случају, треба све ове Мајерове речи схватити озбиљно – каже Дрецун.

Извор: Ало