Издвајамо Православље

АКО ПОСЕЋУЈЕТЕ ОСТРОГ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА СЛЕДЕЋЕ: Ово су правила понашања и облачења у манастиру…

Манастир Острог (фото:ЈуТјуб)

Посета Острогу за многе представља сам додир са Богом. Било да се манастир посећује због утехе, било зато што се у њему тражи опрост грехова или утеха, у њега морате пре свега, понети чисто срце.

Ако сте духовна особа која верује у Бога, то ће се одразити и на ваше понашање али и поштовање према светињи у коју долазите. Нека се то поштовање види на вашем лицу, скрушености, али и гардероби.

У манастир не можете ући голих ногу и руку, што значи да мушкарци морају обући дуге панталоне, а жене дуге сукње, као и мајице дугих рукава.

Жене би морале да косу прекрију са марамом, али и да обрате пажњу на обућу да то не буду папуче или сандале.

Ако планирате да пешачите од Доњег до Горњег манастира, обујте лагану обућу, мада поједини верници се заветују те тај пут пролазе боси.

mi hodocasnici

У манастиру Острог можете и преноћити. За то је посебно намењен конак Доњег и Горњег манастира. Будући да су они често пуни због многих верника који долазе на преноћиште, манастир често обезбеђује и ћебад како верницима, који ноћевају испред, не би било хладно.

konak ostrog
Горњи конак манастира Острог

У манастир се често доносе, како личне ствари, тако и ствари ближњих пријатеља и чланова породице, да би биле освештене поред кивота Светог Василија.

Поклоници често носе и дарове монасима. Најчешће су то шећер, кафа или уље, мада не изостају ни прилози у новцу. То, наравно није обавеза, већ ствар добре воље и жеље онога ко креће пут манастира.

Постоји старо веровање које каже да посету Манастиру не ваља дуго планирати, па и ако је планирате бар да се о томе не хвалите около, тј. не причате.

На Острог се долази са вером и молитвом, а одлази са миром и срећом.

 

Извор: Београд.ин

Loading...
loading...
Loading...