loading...
Издвајамо Русија

БРАВО ПРЕДСЕДНИЧЕ — Путин: Кратковиди политичари не остављају спорт на миру

Владимир Путин (фото: kremlin.ru)

Руски председник Владимир Путин позвао је на увођење јединствених међународних стандарда за контролу допинга, као и да спортисти и навијачи имају лак приступ свим потребним информацијама.

 Руски председник говорио је у Кремљу где се састао са више од 150 спортиста, који ускоро крећу у Рио де Жанеиро, где ће учествовати на Олимпијским играма.

Међутим, Путин је био оштар због чињенице што једном броју чистих руских спортиста неће бити дозвољено да представљају своју земљу на Олимпијским играма.

„Један број руских спортиста неправедно је страдао и против њих не постоји ниједан конкретан доказ“, истакао је Путин и додао да ће неучешће десетине руских спортиста само учинити неке од догађаја мање интересантним.

Коментаришући речи олимпијске шампионке Јелене Исинбајеве о безакоњу и самовољи спортских власти и замолила руског председника да помогне у решавању дате ситуације и казни све умешане, Путин је рекао да је то „покушај да се у светски спорт унесу она правила која доминирају у светској политици“.

„И треба рећи да кратковиди политичари не остављају спорт на миру. Иако управо спорт треба да приближава народе и ублажи постојеће противречности међу земљама“, додао је Путин.

Председник Русије састао се у Кремљу са члановима олимпијске репрезентације земље, међу којима су и они којима је забрањено учешће на Летњим олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

„Једна је ствар победити међу једнаким, јаким противницима. Потпуно друга ствар је такмичити се са онима који су испод вашег нивоа. То даје победи потпуно други укус, можда чак и горак“, рекао је Путин.

„Јасно ће да одсуство руских спортиста који су водећи на многим такмичењима, приметно смањити жестину борбе, а тиме и забаве на предстојећим догађајима“, истакао је он.

„Намеравамо да позовемо на одговорност све који су одговорни за допинг-скандале, без обзира на заслуге, али главно је да се образује позитиван систем борбе против допинга у спорту у складу са националним планом за борбу против допинга, чију разраду смо већ започели“, изјавио је Путин током сусрета са спортистима.

„Тренутна ситуација превазилази не само правне оквире, већ и здрав разум. Кампања је усмерена против наших спортиста, са такозваним двоструким стандардима и принципом колективне одговорности, која није у складу са спортом, правдом и основним законским принципима, или, како они то називају, одбацивањем претпоставке невиности“, додао је Путин.

„Све у свему, ради се о претњи и дискредитацији самих принципа једнакости, правичности, узајамног поштовања, права тзв. ’чистих‘ спортиста. У ствари, то је ревизија или покушај ревизије идеје Пјера де Кубертена, оснивача модерних Олимпијских игара“, рекао је Путин на састанку са олимпијским тимом Русије.

Извршни одбор МОК-а донео је одлуку да не суспендује целокупну руску репрезентацију са ОИ 2016. године, остављајући право међународним спортским федерацијама да одреде ко може да наступа на Олимпијским играма, уз испуњавање бројних критеријума. Руски спортисти који су раније имали проблема са допингом неће моћи да учествују у Рију.

Извор:  rs.sputniknews.com
loading...