Издвајамо Србија

БРАВО, СВАКА ЧАСТ: Новосађани искористили Егзит за поруку: Не у НАТО, не у ЕУ (ФОТО)

Новосађани су „спремни“ дочекали овогодишње издање Егзита, па су простор око Тврђаве, на Петроварадинском мосту и у градском језгру „украсили“ анти-НАТО и анти-ЕУ графитима на српском и енглеском језику, указујући тако на већинско расположење грађана када су ове теме у питању.

Петроварадинска тврђава (Фото: Фејсбук)
Петроварадинска тврђава (Фото: Фејсбук)

Овакве „поруке“, међутим, наишле су на опште одобравање како посетилаца из Србије, тако и дела гостију из европских држава, а у једном моменту је чак на мосту, поред једне од антиглобалистичких порука, група младића у загрљају са Пољацима запевала „Ој, Косово, Косово“.

„Не изненађује ме оваква реакција, јер доста путујем по фестивалима и млади и урбани су широм Европе политички свесни и активни, упркос предрасудама које постоје. Сличне ствари се дешавају и у Будимпешти, Аустрији… Просто, свако од нас има свест, а свако ко има свест мора бити против НАТО пакта и онога што представља. То се нарочито мора односити на нас Србе, који смо осетили и видели шта је и ко је НАТО“, каже  један од учесника „перформанса“, Новосађанин Васо Божић.

csm_ne_u_nato_ff0501fc3f

Иначе, ово нису прве политичке играрије око Егзита – тако је 2012. године, тада изузетно аутономашки оријентисан менаџмент фестивала и поприлично близак покрајинској власти Бојана Пајтића истакао на Тврђави провоцирајући транспарент „Добродошли у Нови Сад, главни град Војводине“. На то је, сматрајући да се ради о сепаратистичкој поруци, одговорила омладина ДСС-а са транспарентом „Добродошли у Нови Сад, Србија“.

Извор: in4s.net

loading...
Loading...