Издвајамо Србија

ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ: У Сребреници је био геноцид, идем на комеморацију!

СAРAJEВO – Председник ЛДП Чедомир Jовановић изjавио jе данас да ће састав нове Владе Србиjе дати одговор на питање на коjу страну Србиjа жели да крене, jер jе у актуелном политичком, економском и безбедносном контексту дефинитивно исцурело време за стаjање у месту.

Jовановић jе у интервjуу за “Дневни аваз” рекао да ће његов улазак или неулазак, односно степен сарадње коjи ће бити могућ између ЛДП-а и будуће власти, представљати меру спремности владаjуће већине да се проблемима коjи стоjе пред Србиjом последњих 15-так година бави на другачиjи начин него што су то радиле све владе после Зорана Ђинђић.

“Mени улазак у власт сам по себи никада ниjе био битан, као што ми ниjе било битно ни да по сваку цену и по сваком питању будем опозициjа. Промена односа у региону, решавање косовске кризе, конструктивна улога у БиХ, нормализациjа односа са Хрватском, промена унутрашњих односа у Србиjи, питање људских, медиjских и свих других слобода, нови безбедносни и спољнополитички оквир за Србиjу, све то заjедно jе суштински израз европских вредности за коjи се борим од када се бавим овим послом”, навео jе Jовановић.

Додао jе да ће степен способности следеће владе Aлександра Вучића да у тим пословима сарађуjе са ЛДП, да се одупре притисцима коjи тераjу Србиjу у изолациjу и прошлост,  представљати разлику између “вођења и глумљења европске политике”.

Kаже и да то што се и поред тако сигурне већине СНС-а чека на владу већ два месеца jасно говори какви су изазови пред Србиjом и колико ће, из различитих разлога, сваки избор бити тежак.

“Сигуран сам да Србиjа нема другу добру будућност осим европске, другу добру будућност осим оне коjа се заснива на миру и сарадњи у региону, али знам да нас линиjа мањег отпора, неспремност друштва да се мења и притисци неискрених приjатеља вуку на другу страну, у старе сукобе, изолациjу и даљу пропаст”, нагласио jе Jовановић.

Истакао jе и да опредељење мандатара Вучића за европске интеграциjе ниjе спорно, ако ни због чега другог онда зато што “кад сте на власти врло брзо схватите да jе сваки други пут осим европског за Србиjу ћорсокак”.

“Национални митови људима некад мало греjу срце и опиjу мозак, али од њих се не исплаћуjу плате и пензиjе, не отвараjу радна места, не граде болнице и путеви и не обезбеђуjе мирна будућност за децу”, рекао jе Jовановић, додаjући да jе проблем са нашим европским интеграциjама неспремност људи коjи последњих 10 година владаjу Србиjом да ураде оно што Србиjа мора да уради да би постала европско друштво и да то ниjе само Вучићева слабост.

Према његовим речима, то вечито “килављење и неодлучност”, робовање национализму и политици прошлости доводе до шизофреног стања у коjем у Србиjи данас имамо 60 одсто младих коjи не веруjу у демократиjу, 80 одсто оних коjи мисле да су сви наши проблем настали после пада Mилошевића, ревизиjу ближе и даље историjе, друштво несвесно последица своjих избора, владу коjа више брине о руским него о интересима сопствене земље…

Понавља и да jе његов одлазак на комеморациjу у Сребреници последица личне потребе да искаже искрено саучешће људима из Сребренице, али и да, као и свако ко дели вредности на коjима треба да изградимо наша друштва, направи нови корак ка времену у коjем неће бити могуће да се Сребреница понови, у коjем људи у Србиjи неће тражити друге речи и изразе да опишу геноцид.

“На краjу краjева, после свега што нам се десило, свих година ратова и раздваjања, свега што смо пребацили преко главе, никада нисам умео да се осетим странцем у БиХ, нити сам људе из БиХ могао да доживљавам другачиjе него као своjе”, закључио jе Jовановић.

 

Извор: Танјуг

loading...
Loading...