loading...
Издвајамо Србија

ДОДИК: У БиХ се прави исламска држава, Република Српска ће се кад тад одвојити од БиХ

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је БиХ немогућа заједница и да када је реч о њеном интегритету никада није лошије стајала него сада, упозоривши да муслимани у БиХ манипулишу резултатима пописа из 2013. како би направили исламску државу у Европи.

Додик је у интервјуу за „Политику“ рекао да мисли да немачка канцеларка Ангела Меркел није у праву када каже да је БиХ направила велики помак на европском путу.

„БиХ је немогућа заједница. Наравно да је Меркелова уважена и да треба поштовати оно што ради, али не мора да значи да је она увек у праву. Та прича о БиХ је потпуна заблуда“, сматра председник РС.

Додик је изразио сумњу у искреност недавне изјаве председника Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је, коментаришући изјаву начелника Општине Сребреница Ћамила Дураковића, рекао да никада не би рекао да је државни врх Србије непожељан на обележавању годишњице злочина у Поточарима.

„То они све договоре, то је све прочитано. Бакир Изетбеговић је рекао да наставља политику свог оца Алије. Алија Изетбеговић је рекао да муслимани тамо где су мањина треба да трпе док не постану већина. Кад постану већина, онда треба да формирају исламску државу. Ту исламску државу видимо на Блиском истоку. Ево сад су догурали на 50 одсто (на попису) и сад је вероватно претпоставка да праве исламску државу у БиХ“, рекао је председник РС.

На питање листа „зар заиста верује да би правили исламску државу, Додик је рекао:

„Пустите то веровање-неверовање. Ја живим овде, знам шта се дешава, знам како се ствари одвијају. Зашто се инсистира на томе да неко буде већина (на попису)? И зашто је то важно у БиХ, када је она сложена заједничка држава, она је државна заједница двеју држава — Федерације и РС. И одједном се траже кумулативни подаци, да би се послала вест свету како је то исламска држава, како би се прикупиле исламске земље да бране своју исламску државу у Европи. То је прича, веровали ви то или не! Па нису ни Французи веровали када су нама овде одсецали главе да ће се и њима то дешавати. А ево, дешава се“.

На опаску листа да неки мисле да ситуација у којој је Велика Британија изгласала излазак из ЕУ и у којој Шкотска жели да у Унији остане по цену издвајања из Британије може да иде наруку њему и његовим повременим „претњама“ о референдуму у РС, Додик је одговорио да он „не прети ништа“, али да мисли „да ће се на крају референдумом све завршити“.

„Да ли ћу ја то доживети или нећу, не знам. Али, потпуно сам уверен да је дефинитивно решење на овим просторима да РС буде самостална држава, и ја то не кријем“, казао је председник РС.

На питање да ли такви његови ставови могу да изазову уочи 11. јула и годишњице у Сребреници већи отпор и незадовољство у Сарајеву, он је одговорио да је Сарајево за њега иностранство и да тамо није отишао више од годину и по дана.

„Нећу ни отићи. То је забит која у менталном и политичком смислу вуче све уназад. Никоме не дозвољава да живи нормално овде и да се развија на прави начин“, рекао је.

Он је уједно истакао да због тога што је, везано за обележавање годишњице Сребренице, повређена Србија и државно руководство Србије, нико од званичника РС ове године неће присуствовати комеморацији у Поточарима.

 

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

loading...