loading...
Издвајамо Србија

ДРУШТВО СУДИЈА СЕ ПИТА: Какав је статус и по ком основу су терористи из Гвантанама упућени у Србију?!

Београд – Друштво судија Србије оценило је данас да би јавност у Србији требало да буде упозната са статусом два притвореника из америчког војног затвора у Гвантанаму и позвало власти да саопште по ком правном основу су они упућени у Србију.

Јавност, како наводе, треба да буде упозната са статусом у којем се у Србији налазе те особе, да ли се против њих води неки поступак или је окончан, да ли је реч о осуђеним или притвореним лицима, из којих разлога и до када ће бити ограничени у слободи кретања и по ком правном основу.

Друштво наводи да је право на слободу основно људско право гарантовано Уставом, Европском конвенцијом за заштиту основних права и слобода и другим међународним конвенцијама, које су саставни део правног поретка Србије и представља темељ владавине права и правне сигурности, због чега се нико таквог права, ни делимично, не може одрећи.

Наводе да би евентуално кршење људских права поткопало темеље правне државе, док би на међународном плану Србија могла бити препозната као земља у којој се основна људска права и слободе не поштују, због чега би могла да буде оглашена одговорном због кршења људских права.

 

Извор:Танјуг

loading...