Издвајамо Свет

ДУГИН: Ово је истина о војном удару у Турској, Ердоган се превише приближио Русији!

loading...

Руски политички стручњак Александар Дугин дао је своје мишљење о недавном проамеричком преврату у Турској:

„Поздрав свима, пратите Дугинов водич. Крајем прошле недеље у Турској се збио покушај војног удара који је спречен.

Тако се задесило да сам баш у петак, 15. јула, уживо говорио на Тсарград ТВ у Анкари о терористичком нападу у Ници. Ко би помислио да ће само пар сати касније започети војни удар?

Ево шта се догодило. С обзиром на то да сам се током посете састао са бројним вишим званичницима турске политике, па и градоначелником Анкаре, Ибрахимом Мелихом Гокчеком, вече уочи пуча ми је било потпуно јасно какво је политичко опредељење снага у Турској.

Тај исти Мелих Гокчек, особа веома блиска председнику Ердогану, причао ми је током нашег разговора о паралелној држави коју је секта Фетулаха Гулена успоставила у Турској. Ова секта има свој штаб у САД у Пенсилванији из којег развијена мрежа утицајних агената управља делом турског друштва.

Мелих Гокчек је признао да то није одмах схватио, али да му је после постало јасно да ЦИА-ине структуре делују под изговором хуманитарних и добротворних група.

Штавише, Мелих Гокчек је у приватном разговору рекао нешто што је рекао и јавно када је пуч већ био почео: секта Фетулаха Гулена стоји иза обарања руског авиона и убиства пилота.

Циљ Америке је био да посвађа Анкару и Москву у време када су ове државе постигле неку врсту договора. Обарање авиона и убиство пилота су били алат геополитичке интриге.

У међувремену, Американци су схватили да ће положај Ердогана, ког су хтели да замене својим агентом Давутоглуом, постати нестабилан ако Русија спроведе бојкот на њега.

Тако су се у Турској формирале две снаге: условни Кемалисти, патриоте које су желеле помирење Турске и Русије и инсистирале на томе да се Ердоган извини Русији, и Гуленова секта заједно са осталим проамеричким структурама које су се трудиле да све то спрече.

Када смо се Мелих Гокчек и ја растали два сата пре пуча, он је рекао: „Потценили смо моћ паралелне државе коју су Американци и Гуленови подржаваоци успоставили у Турској. То је била наша грешка, а сада ћемо да је поправимо, почевши са приближавањем Москви“.

Док сам чекао лет за Москву на аеродрому у Анкари, зачуо сам пуцњеве и експлозије. Војници су окупирали аеродром и сви летови су отказани. Проширила се вест да је у току војни удар.

Људи су рекли да се војска побунила против Ердогана. Међутим, мени је одмах било јасно да су амерички агенти на утицајним положајима у војсци, тј. Гуленова мрежа, предузели екстремне мере.
То је била последња шанса за уклањање Ердогана којег подржавају Кемалисти и који је одлучио да се одвоји од политике Вашингтона и окрене евроазијској политици. Многи турски политичари су ми онда рекли да Турска озбиљно размишља о напуштању НАТО-а и приближавању Москви, те да америчким агентима преостаје само покушај пуча.

Читава ноћ је била прилично несигурна, али ујутру су патриотске снаге Турске сузбиле побуну. Оно што је доскоро био само шапат ускоро се чуло са јавних подијума и од градоначелника Анкаре и од Ердогана лично: пуч су организовале исте силе које су обориле руски авион, силе паралелне државе.

Сада више ништа не може да спречи Турску да напусти НАТО, да се приближи Русији и једном за свагда раскине са онима који су желели да свргну турску власт. Ја сам још пре десет година рекао да треба успоставити осу Москва-Анкара. Међутим, историја је тек сад приграбила ову идеју.

Хвала вам што сте пратили Дугинов протурски водич“.

Русија и Турска су вековима спречавале једна другу да остваре своје жељене циљеве. Тако су и настали бројни ратови. Међутим, ако би Турска и Русија имале исту стратегију, то би решило многе њихове проблеме и довело до мира и стратешког партнерства.

 

Извор:Wебтрибуне.рс

Loading...
loading...
loading...