loading...
Издвајамо Русија

ГРУШКО: НАТО мора да схвати да присуство у Црном мору изазива наш војно-технички одговор!

Москва на састанку Савета Русија-НАТО 13. јула рачуна на озбиљан дијалог у вези са повећаним активностима НАТО дужž руске границе, изјавио је данас стални представник Русије у НАТО Александар Груšшко.

– „Јуче су се завршšиле консултације у вези са одржžавањем редовног заседања Савета Русија-НАТО. Оно ће се одрžати 13. јула, а највећа пажžња биће усмерена на војну безбедност у светлу оних одлука које се припремају за самит НАТО у Варшšави.

– Рачунамо на искрен и озбиљан разговор, а посебно о питањима која се односе на појачане активности НАТО дуž руске границе и његов утицај на безбедност и стабилност у Европи уопšте и појединим њеним регионима. Осим тога, наставићемо на претходном састанку започету размену миšљења о ситуацији у Украјини и Авганистану“ – изјавио је Грушšко, преноси Спутнјик.

Русија ће као одговор на појачавање поморских снага НАТО у Црном мору учинити све да баланс снага у региону не буде наручšен, изјавио је Грушšко у интервјуу за „Комерсант.

– „То се тиче ваздуšне компоненте, поморских и свих осталих средства која буду неопходна“, прецизирао је он.

Груšшко је нагласио да се Русија одувек залагала да Црно море остане регион сарадње.

„Сада смо веома забринути због присуства нерегионалних сила, а посебно поморских снага САД, које сада редовно плове у Црном мору“, рекао је стални представник.

– „Нуде нам агресивни програм који нас уопšте не занима. У НАТО морају да схвате да ће са војне тачке гледиšта све ове мере имати само супротан ефекат, јер сви разумни људи (нарочито у војсци) схватају да ћемо ми сигурно дати војно-технички одговор. Ми ћемо предузети све šто је потребно да бисмо обезбедили нашšу одбрану“, нагласио је Груšшко.

Извор: Танјуг