Издвајамо Србија

ИСТРАЖИВАЊЕ У СРБИЈИ: Русија највећи пријатељ, Хрватска и САД највећи непријатељи

loading...

Док Хрватску, САД и Албанију сматрају непријатељима, испитанима у Србији су кључни пријатељи Русија, Грчка и Кина, показало је истраживање Института за европске послове у Београду.

Према истраживању, сваки пети испитаник верује да је Хрватска највећи непријатељ Србије. Истовремено, њих 41,3 одсто доживљава Русију као највећег пријатеља своје државе, док 12 одсто мисли да је то Грчка, а 9,6 одсто вјерује у Кину.

Такође, подаци су показали да трећина грађана није била ни у једној земљи Европске уније, а у Русији није било 92 одсто грађана Србије. Аналитичарка Србијанка Турајлић оценила је да грађанима Србије о ЕУ “никада, нико није озбиљно говорио”.

– Дакле, ЕУ се с једне стране представила као некаква “касица прасица”, која ће нама испоручивати новац, само ако ми ту приступимо. О правим вредностима ЕУ, о значају норми, никада нико у овој земљи није озбиљно разговарао. Не само ова влада, него ни једна једина влада – изјавила је она.

Истраживање је обављено на узорку од 1.007 пунолетних грађана Србије. На упитник је одговарало нешто више жена од мушкараца, а око половине анкетираних грађана изјавило је да има само основну или средњу школу.

 

Извор: vesti-online.com

Loading...
loading...
loading...